Вшанування пам’яті козаків та гайдамаків Холодного Яру

20-21 квітня депутати та громадськість Львівщини візьмуть участь у вшануваннях пам’яті борців за волю України різних епох – козаків гетьмана України Богдана Хмельницького, керівника гайдамацького повстання 1768 року Максима Залізняка та отамана полку гайдамаків Холодного Яру Василя Чучупаки.

Програмою урочистостей передбачено громадське віче коло пам’ятника Максимові Залізняку в селі Медведівці Чигиринського району Черкаської області, спортивні змагання дітей та юнацтва, марш козацьких одностроїв та вишиванок, а також сходження на гору Семидубова, де, за однією із версій, поховано гетьмана України Богдана Хмельницького. На горі Семидубовій будуть висаджені сім дубів в пам’ять про великого гетьмана, його старшин та козацтво.

У вечері першого дня урочистостей відбудуться виступ кобзарів, показові виступи козацьких шкіл бойового мистецтва “Спас” і “Хорс”, козацький бій лава на лаву, конкурс на найкращу вишиванку, конкурс на найдовший козацький чуб, конкурс на найдовшу дівочу косу, а також концерт лідера гурту “Мандри” Сергія Фоменка (“Фоми”), лідера гурту “Тінь Сонця” Сергія Василюка та інших видатних українських виконавців. 

Завершить перший день урочистостей Вогнедарове вогнище в селі Медведівці.

Другого дня, в неділю 21 квітня, в Холодному Яру відбудуться традиційні вшанування головного отамана Холодного Яру Василя Чучупаки, козаків та старшин полку гайдамаків Холодного Яру. Дійство розпочнеться Меморіальним мітингом у центрі села Мельники Чигиринського району Черкаської області, біля пам’ятників холодноярцям та Юрію Горлісу-Горському. Потім відбудеться освячення зброї на хуторі Буда біля храму великомученика Калнишевського, що в Холодному Ярі.

Завершаться урочистості поминальними Богослужіннями та концертом за участю видатних митців, які виконуватимуть пісні на тему визвольної боротьби українського народу.

Прес-служба ЛОР

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа