Вшанували подвижника Української ідеї

13 січня відбулося відкриття Меморіальної дошки видатному українському вченому, членові Організації Українських Націоналістів (бандерівців), публіцистові, членові Президії УВКР минулих років Анатолієві Погрібному. У Києві, біля будинку, де мешкав Анатолій Погрібний ( вул. Будівельників 32/2), відбувся мітинг з нагоди відкриття дошки та його 70-річчя, на якому виступили заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, голова Спілки письменників України Віктор Баранов, упорядник книги спогадів поетеса Любов Голота, діячі культури і мистецтва України а також дружина, Ганна Погрібна.

Анатолій Григорович Погрібний народився 3 січня 1942 року в селі Мочалище, Бобровицького району, Чернігівської області. Академік АПН України та професор Українського вільного університету, доктор філологічних наук, професор Київського національного університету імені Т. Шевченка, перший заступник Міністра освіти України, заступник голови Комісії України у справах ЮНЕСКО, Радник Прем’єр-Міністра України. Він був лауреатом багатьох літературних премій: ім. О. Білецького в галузі літературної критики, ім. І. Огієнка, ім. І. Багряного, ім. Б. Грінченка, ім. Д. Нитченка, Національної премії України імені Тараса Шевченка. Він засновник і довголітній голова Всеукраїнського педагогічного товариства ім. Григорія Ващенка, один із засновників Народного Руху України, Товариства української мови ім. Т. Шевченка, «Просвіти», Демократичної партії України, Конгресу української інтелігенції. Анатолій Погрібний автор понад тисячі статей та десятків монографій, зокрема, «Яків Щоголев», «Олесь Гончар», «Борис Грінченко», «Літературні явища і з’яви», «Захочеш і будеш» та ін.

Особливої популярності здобув А. Погрібний як автор і ведучий публіцистичної радіопрограми «Якби ми вчились так, як треба», де протягом десяти років говорив про найболючіші суспільні проблеми, палко і послідовно виступав на захист української мови.

На мітингу виступила також заступник голови Української Всесвітньої Координаційної Ради Ольга Кобець, яка запропонувала учасникам мітингу об’єднати зусилля і звернутися до Київської міської Ради з пропозицією перейменувати вулицю, на якій Анатолій Григорович Погрібний прожив більш як 20 років, з вулиці Будівельників на вулицю Анатолія Погрібного.

Джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа