«Волинська трагедія: міфи та реальність» на Бандерштаті

Volyn-2013_html_81c2a289Цього року вшановується 70-та річниця Волинської трагедії. Це питання є дуже суперечливим і викликає багато дискусій зі сторони двох країн – України і Польщі.
Думку українських науковців щодо цих подій ви зможете почути під час гутіркової програми фестивалю українського опору «Бандерштат-2013».

Так, відомий волинський історик, краєзнавець, начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Сергій Годлевський проведе гутірку на тему: «Волинська трагедія: міфи та реальність».

Довідка.

Волинська трагедія є частиною масштабного польсько-українського міжетнічного конфлікту 1940-х років. Внаслідок різанини загинули десятки тисяч українців та поляків.

У 1942—1947 роках точилася Друга польсько-українська війна, яка розгорнулася в рамках Другої світової війни. Війна йшла за українські території, які до 1939 року входили до складу Польщі (Холмщину, Волинь, Галичину), на яких українці хотіли створити власну державу, а поляки бажали відновлення довоєнних кордонів. 

 «1942 року на Волині німецька адміністрація залучала до служби в поліції і поляків, і українців, які перекладали частину вини одне на одного. Наприкінці року на Волинь прийшли радянські партизани, зробили польські села своїми базами. Українці обурилися. Далася взнаки напруга відносин попередніх десятиліть – польські осадники серед малоземельних українців, жорстока пацифікація, опольщення. Це один із найкривавіших епізодів війни, під час якого постраждало більше поляків, ніж українців на Холмщині. Проте виокремлення його із загального контексту є некоректним. Це спроба показати, що поляки були єдиною жертвою конфлікту. Війна ж охоплювала велику територію – Волинь, Галичину, Закерзоння», – історик Володимир В’ятрович в інтерв’ю «Газети по-українськи» щодо Другої польсько-української війни. 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа