Волонтери знайшли в Одесі цілий склад забутих побратимів Javelin

Одеські волонтери, які допомагають з екіпіруванням, озброєнням і постачанням бійців 28-ї гвардійської механізованої бригади, зараз займаються відновленням і поверненням в лад протитанкових самохідних ракетних комплексів «Штурм-С».

Як розповів одесит на ім’я Андрій, який вже близько року допомагає українським воїнам, установки «Штурм-С» знайшли в одному з ангарів на складському зберіганні. Як з’ясувалося, багато років тому їх поставили на консервацію, а після цього забули. «Штурм-С» – дуже ефективний протитанковий комплекс радянської розробки. Він спочатку створювався для боротьби з сучасними танками типу «Леопард» і «Абрамс», – розповів Андрій. Відновлення комплексів «Штурм-С» після консервації виявилося непростою справою. Машина побудована на добре відомій платформі МТ-ЛБ. «Розморожені» двигуни ЯМЗ, з яких 20 років тому забули злити воду з радіаторів, вдалося відремонтувати завдяки допомозі майстрів ПП «Яна». Основні складнощі виникли з відновленням електронних компонентів і перевіркою їх працездатності: для того потрібна спеціальна машина, але з часів розвалу СРСР в строю їх залишилося буквально кілька одиниць. «Наш основний принцип роботи – пробуй всі можливі варіанти, і який-небудь таки спрацює», – ділиться своїм досвідом Андрій. У підсумку це питання вдалося вирішити за допомогою друзів в інших областях і Ради волонтерів при Міноборони. Допомагають «волонтерському ремонтному батальйону» керівники 28 бригади, а також одесити, які координуються в спеціальному розділі на «Одеському форумі».

У паливні баки машин потрапила вода, і за багато років алюмінієві листи перетворилися буквально в решето. Їх вдалося відновити завдяки безоплатній допомозі одесита на ім’я Микола, який заварив 54 баки для «Штурму» та МТ-ЛБ. Серйозною проблемою була електропроводка: під час зберігання з деяких машин в гонитві за кольоровим металом зрізали абсолютно всі дроти, на інших – обмежилися тільки грубими силовими кабелями. Для відновлення дроту вже довелося витратити більше 20 000 гривень, і волонтери розраховують на допомогу одеських кабельників. Ракети комплексу «Штурм-С» не володіють такою досконалою системою самонаведення, як «Javelin», але за найважливішими характеристиками, наприклад, швидкістю польоту і дальністю ураження, яка становить п’ять кілометрів, перевершують більшість сучасних аналогів. Перші відновлені одеситами установки вже є на озброєнні 28 бригади.

Досвід застосування протитанкових комплексів «Штурм-С» в зоні АТО показав їх високу ефективність. Андрій продемонстрував фотографію, зроблену в Дебальцевому через приціл бойової машини, яка прикривала відхід українських військ. На ній можна побачити два танки бойовиків, які були підбиті на відстані 4 кілометрів! — дивується

Джерело: Новини Львів

11202834_1691220511098023_8346285634146826690_o

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа