Волонтери оснастили флагмана ВМС «Гетьман Сагайдачний» новим радаром

Десь з місяць тому активісти волонтерської ініціативи «Повернися живим» розповсюдили повідомлення, що екіпажу фрегату «Гетьман Сагайдачний», який є флагманом Військово-Морських Сил України, потрібен сучасний радар, щоб ефективно й оперативно припиняти зовнішні загрози у наших територіальних водах. Адже російські агресори весь час нагадують про свою присутність у Чорному морі. Нерідко вони заходять на нашу акваторію, користуючись тим, що у нас мало своїх суден і технічних засобів, щоб виявити ворогів вчасно.

На той час фрегат «Гетьман Сагайдачний» використовував морально застарілий радар для риболовецьких суден, який нам передали американці багато років тому. Тож під час складних маневрів інколи до десяти членів екіпажу повинні були прораховувати необхідні дані вручну. Волонтери повідомляли, що команді фрегата вкрай потрібен був радар НРЛС FURUNO FAR-2 117/27. Ця модель дасть змогу «бачити» вдвічі більше, автоматично супроводжувати і прораховувати параметри руху всіх цілей в радіусі роботи, а також синхронізацію з супутниковою системою автоматичної ідентифікації цілей.

На початок грудня волонтерський рух «Повернися живим» зібрав необхідну суму коштів на навігаційно-радіолокаційний радар. Його було вручено морякам на урочистій церемонії 4 грудня в Одесі. Моряки були безмежно раді такому подарунку саме до Дня Збройних Сил України.

1 Новий радар на фрегаті «Гетьман Сагайдачний» вже діє

«Російські військові кораблі можуть на 20 км підходити до Одеси. Ми маємо фіксувати такі загрози. Слава Богу, акваторія тут неглибока і підводні човни не пройдуть. А протистояти спробам десантування з моря ми здатні, і цей радар теж повинен добре допомогти», – пояснив засновник волонтерського фонду «Повертайся живим» Віталій Дейнега. А капітан-лейтенант «Сагайдачного» Сергій Курдюк так прокоментував подарунок: «Радар FURUNO FAR-2117/27, загальною вартістю 277 тис. грн., дозволить істотно підвищити рівень виявлення цілей і навігаційної безпеки. Радар забезпечує дальність дії до 96 морських миль (близько 180 км) і супровід 100 цілей».

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа