Внаслідок російського газового шантажу поставки американського LNG в Європу зросли більше, ніж на 60%

Поставки американського LNG до Європи у грудні зросли на 60,5% – до 4,7 млрд куб м, що на 21% (800 млн куб м) більше, ніж було поставлено в Азію. Збільшення поставок до європейському регіону пояснюється рекордними цінами на природний газ в Європі, які перевищували ціни на газ в азійському регіоні. Також варто зауважити, що в загальному США наростили експорт LNG на 24% – з 7,7 млрд куб м у листопаді до 9,6 млрд куб у грудні.

Три країни Європи імпортували понад 1 млрд куб м газу з США. Найбільше, майже в 6 разів зросли поставки до Великої Британії – з 190 млн куб м до 1,1 млрд куб м (+470%). Імпорт LNG Туреччиною навіть перевищив поставки до Великої Британії, але у відсотковому співвідношенні поставки виросли лише на 23% – до 1,1 млрд куб м. Трійку найбільших імпортерів Європи закриває Іспанія з поставками понад 1 млрд куб м (+35%).

Зросли поставки і в ряд інших європейський країн. Зокрема, надходження до Нідерландів зросли майже в 3 рази – до 550 млн куб м (+193%), поставки у Грецію збільшились у 2,5 рази – до 270 млн куб м (+163%).

ExPro_LNG_US_Dec_reg

ExPro_LNG_US_Dec_con

Джерело: expro

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа