Військова бюрократія блокує повітряну розвідку БПЛА

В України «бракується» частина досвідчених операторів безпілотників, які зобов’язані підходити під стандарти льотної комісії, а не звичайної військової комісії.

Про це повідомляє інформаційне агенство «Новинарня» з посиланням на командира відділення взводу БпАК однієї з бригад Сухопутних військ ЗСУ.

Пілоти-оператори квадрокоптерів та безпілотних літальних апаратів працюють на війні з 2014 року.

bpla

Відтоді волонтери з «Аеророзвідки» стали окремою частиною Збройних сил України. Зараз такі підрозділи є чи не в кожній бригаді.

Уже три з половиною роки аеророзвідники ЗСУ ведуть боротьбу за офіційну сертифікацію своєї діяльності.

bpla2

Для неї потрібно пройти фахове навчання у спеціальних центрах підготовки та успішно скласти теоретичні й практичні іспити та заліки.

Комісія

Проте, щоб потрапити на вишкіл у такий центр, кандидат на навчання повинен отримати висновок про придатність від ЦЛЛК – Центральної лікарської льотної комісії, тієї самої, яку проходять пілоти винищувачів та вертольотів.

Інші військові проходять військово-лікарську комісію України (ВЛК).

Тобто немає висновку ЛЛК, що людина може керувати безпілотником – немає навчання і сертифікації.

Сертифікація пілотів та операторів БПЛА проводиться за наказом МО №661 від 08.12.2016 «Про затвердження Правил виконання польотів безпілотними авіаційними комплексами державної авіації України».

bpla3

З червня 2017 року операторів малої безпілотної авіації прирівняли до екіпажів військової авіації.

Обхід наказу

Донедавна оператори БПЛА примудрялися якось обходити цей наказ з проходженням ЦЛЛК.

«До 2019 року в деяких частинах при оформленні документів на висновки цієї комісії закривали очі. Також, за умови перебування екіпажу в зоні ООС, було можливо отримати дозвіл на польоти, маючи лише загальну ВЛК», – розповідає командиром відділення взводу БпАК однієї з бригад Сухопутних військ ЗСУ.

Раніше до невиконання цієї норми та відсутності довідки про проходження льотної комісії ставилися не дуже прискіпливо. Але зараз ця проблема загострилася.

bpla4

«Наразі один з екіпажів нашого взводу БпАК (безпілотних авіаційних комплексів) не може потрапити на навчання й отримати сертифікати пілотів-операторів, а значить і допуск до виконання польотів. Перешкода цьому – медична льотна комісія. Одного з претендентів, в якого де-факто три роки стажу керування БПЛА, визнав непридатним стоматолог, іншого, із двома роками стажу – окуліст», – розповів командир відділення взводу БпАК.

На думку військового, щоб виправити ситуацію, потрібно прописати необхідність для операторів БПЛА лише проходити військово-лікарняну комісію.

Якщо військовий за висновками ВЛК придатний до служби, то він придатний і до керування БПЛА і допускається до польотів.

Джерело: Український мілітарний портал

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа