Відомі українці підтримали Андрія Антоненка, Юлію Кузьменко і Яну Дугарь

rok4

Десятки відомих українців підписали відкрите звернення на підтримку підозрюваних в убивстві Павла Шеремета ветеранів та волонтерів.

«На недавньому брифінгу МВС підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета було названо злочинцями. “Призначення” винних відбулося у присутності Президента України.

Це кричуще порушення закону й нехтування презумпцією невинуватості соліста групи “Riffmaster”, ветерана Збройних Сил України Андрія Антоненка, лікарки-волонтерки Юлії Кузьменко і ветерана та військовослужбовця Збройних Сил України Яни Дугарь. Генеральний прокурор Руслан Рябошапка назвав підозрюваних “встановленими вбивцями”. Президент Володимир Зеленський фактом своєї присутності на брифінгу вчинив політичний тиск на слідство. Хоча ці посадові особи мають бути гарантами дотримання прав і свобод кожного громадянина України. Зараз підозрювані перебувають у слідчому ізоляторі, їхні процесуальні права порушують.

Не претендуючи на роль суддів і не беручи на себе відповідальність стверджувати про провину чи її відсутність в діях підозрюваних, звертаємо увагу, що українське громадянське суспільство не сприймає опубліковані докази провини підозрюваних як реальну підставу для такого серйозного обвинувачення. Водночас, ажіотаж довкола справи вже завдав неймовірної шкоди не лише репутації підозрюваних і членам їхніх родин, але й Збройним Силам України, добровольчому і волонтерському руху.

Ми наполягаємо, що слідство має відбуватися максимально прозоро, у повній відповідності до законодавства. Хочемо ще раз наголосити, що фундаментальний конституційний принцип презумпції невинуватості є наріжним каменем прав людини. Жодна особа не може бути названа злочинцем до остаточного вироку суду», – йдеться у зверненні.

Під відкритим зверненням зокрема підписалися:

Володимир Василенко, Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор юридичних наук, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія»

Йосиф Зісельс, віце-президент Конгресу національних громад України, учасник Ініціативної групи “Першого грудня”, дисидент і політв’язень часів радянського режиму

Ігор Юхновський, академік НАН України, учасник Ініціативної групи “Першого грудня”

В’ячеслав Брюховецький, професор і почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія», учасник Ініціативної групи “Першого грудня”

Мирослав Маринович, віце-ректор УКУ, учасник Ініціативної групи “Першого грудня”, дисидент і політв’язень часів радянського режиму

Микола Козюбра, суддя Конституційного Суду України (1996-2003), професор Національного університету “Києво-Могилянська академія”

Володимир Огризко, політик, дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол України, міністр закордонних справ України (2007-2009 рр)

Роман Безсмертний, політик, Надзвичайний і Повноважний Посол України, екс-представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську

Данило Лубківський, дипломат, заступник міністра закордонних справ (2014 р.).

Сергій Квіт, професор Національного університету “Києво-Могилянська академія”, міністр освіти і науки України (2014-2016 рр.)

Михайло Гончар, президент Центру глобалістики “Стратегія ХХІ”, провідний експерт в сфері енергетики

Юрій Щербак, письменник, Надзвичайний і Повноважний Посол України

Ігор Коліушко, голова Правління Центру політико-правових реформ

Вахтанг Кіпіані, журналіст

Микола Хавронюк, професор Національного університету “Києво-Могилянська академія”, член Правління Центру політико-правових реформ

Генадій Боряк, заступник директора Інституту історії НАНУ

Анатолій Подольський, історик, керівник Українського центру вивчення історії Голокосту та багато інших.

Повний текст звернення та перелік підписантів за посиланням:

https://www.facebook.com/rok.org.ua/posts/498509141019194?__tn__=K-R

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа