Відкриття першого в Придніпровському краї пам’ятника борцю за вільну Україну

186173518_301477081530604_4623306414050069287_n

Наближається день урочистого відкриття першого в Придніпровському краї пам’ятника військовому діячу періоду визвольних змагань за вільну Україну – Головному отаману Холодного Яру і всіх повстанських загонів Костю Пестушку (Степовому-Блакитному). Проєкт здійснюється виключно за громадською ініціативою з нагоди 100-річчя подій Української революції 1917-1921 рр. і 30-річчя Незалежності України. (Автори: скульптор Олександр Канібор, архітектор Євген Головін).

Місце відкриття пам’ятника – Дніпропетровська область, місто Кривий Ріг, Металургійний район, парк Будівельників (вул. Тбіліська, район трампарку).

Час відкриття – 15 травня о 13:00.

На церемонію відкриття та освячення пам’ятника запрошено представників місцевої влади, духовенства, криворізьких промислових підприємств, військових 17-ї окремої Криворізької танкової бригади імені Костя Пестушка, учасників бойових дій у сучасній російсько-українській війні, представників козацьких організацій Кривого Рогу та Дніпропетровської області, активістів місцевих патріотичних організацій, а також почесних гостей з Києва, Дніпра і Львова. В урочистостях візьмуть участь львівські родичі Головного отамана повстанських загонів Катеринославщини Родіона Федорченка.

У церемонії відкриття візьмуть участь: Президент Історичного клубу «Холодний Яр» письменник Роман Коваль, керівник Південно-Східного територіального відділу Українського інституту національної пам’яті Ігор Кочергін, член проводу Спілки офіцерів України, бойовий офіцер-доброволець полковник Петро Лисенко, група реконструкторів з Київського військово-історичного клубу «Повстанець», а також науковці-історики, письменники і знані митці.

На урочистостях прозвучать пісні періоду визвольних змагань у виконанні відомих музикантів – Народного артиста України, лідера гурту «Хорея Козацька» Тараса Компаніченка, бандуриста і композитора Василя Лютого, фронтмена гурту «Тінь сонця» Сергія Василюка. Патріотичні пісні виконають також криворізькі співаки.

Після церемонії відкриття пам’ятника відбудеться спільна прес-конференція організаторів і почесних гостей заходу. Також пройде презентація книги відомого дослідника Українського Визвольного Руху Романа Коваля «Жінки у визвольній війні», у якій представлено кілька спогадів про легендарну зв’язкову отамана Степового-Блакитного Віру Бабенко.

Презентують свої видання і криворізькі автори. Відомий історик і краєзнавець Олександр Мельник представить свою книгу «Антибільшовицький рух опору на Криворіжжі (1919-1921)», а журналіст, літератор і краєзнавець Володимир Стецюк – книгу нарисів з історії повстанського руху на Криворіжжі «Спільники степового вітру» та доповнене чергове перевидання збірки «Повстання». Працюватиме також книжкова тематична виставка бібліотеки Криворізького державного педагогічного університету.

Запрошуємо криворіжців і гостей міста долучитися до важливої події в нашій спільній історії.

Меморіал Визвольного Руху

ГО «Громадський клуб «Український час»

Оргкомітет з відзначення 100-річчя подій Української революції на Криворіжжі

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа