Відкрите небо НАТО: радянський безпілотник, який розбився в Загребі, мав 120 кг бомбу

Ту-141 «Стриж»

На місці падіння безпiлотника в Загребі виявлено сліди вибухівки та частини авіаційної бомби.
“На цьому літальному апараті ми знайшли частини авіабомби, – сказав міністр оборони Маріо Баножич. – Наразі ми можемо лише підтвердити, що це авіабомба, яка використовувалася на літаках радянського виробництва”.
f_23996669_1024
За неофіційними даними, знайдена бомба, важила до 120 кілограмів. Трагедії вдалося уникнути, бо безпілотник вдарився об м’яку землю. Якщо б він впав на асфальт чи бетон, наслідки були б катастрофічними.
Відповідаючи на запитання журналістів, чи це був напад на Хорватію та НАТО, Баножич сказав, що хоче з’ясувати, що саме трапилося і з якого боку літальний апарат прибув, щоб зробити таку заяву.
Як зазначив міністр, є певні елементи, які можуть свідчити про те, що літальний апарат могли запустити як з російської, так і з української сторони. Він також сказав, що безпілотник був модифікований і що модифікації, очевидно, відбулися нещодавно.
За словами Баножича, є певні елементи, які можуть свідчити про те, що дрон прибув як з російської, так і з української сторони. Міністр висловив переконання, що аналіз даних чорної скриньки та радіолокаційних систем дозволить визначити місце, звідки прибув літальний апарат.
tu-141crash
Зараз найголовніше – ще раз показати, що ця територія безпечна, зазначив глава Міноборони. За його словами, співробітники Міністерства внутрішніх справ детальніше оглянуть цю місцевість, щоб нічого не залишилося.
Маріо Баножич повідомив, що прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович проведе переговори з Генеральним секретарем НАТО, і що в середу, 16 березня відбудеться позачергова міністерська зустріч Альянсу, щоб обговорити це питання, а також упущення в Румунії та Угорщині, через повітряний простір яких літак пройшов перед падінням в Хорватії.
На запитання журналістів, чи добре відреагувало НАТО, він відповів, що з союзниками буде проведено повний аналіз того, що в них відбувалося.
“З нашої реакції видно, що ми не задоволені реакцією в сусідніх країнах, які помітили об’єкт набагато раніше і могли відреагувати”, – підсумував Баножич.
Балканський оглядач

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа