Відкриття фотовиставки «Жанаозен – Майдан: хроніка розстріляних протестів»

У Києві відкрилася фотовиставка з нагоди роковин розстрілу мирного протесту у м. Жанаозен, Казахстан. Виставка триватиме з 16.12.2014 по 21.12.2014.

Організатори Фундація «Відкритий Діалог» закликали до солідарності з казахстанським народом у його боротьбі за свободу. На відкритті також виступили казахстанські та білоруські опозиційні активісти.

Фото з виставки зображують події у Жанаозені у 2011 році та на Майдані у 2013 році. Організатори проводять параллель між двома розстріляними протестами, метою яких була боротьба за свободу. З лампадок викладено «16.12», День незалежності Казахстану і дату розстрілу мирних протестувальників.

«Наша акція є жестом солідарності. Наші народи мають спільну ціль – боротьба за свободу. Співпраця між недемократичними режимами на пострадянському просторі зараз набуває вражаючих масштабів, і Україна не є винятком. Закликаємо українську владу йти демократичним шляхом і не співпрацювати з авторитарними режимами. До нашої фотовиставки увійшли кадри із протестів у Жанаозені 2011 року і на Майдані 2013. Такою паралеллю ми ще раз звертаємо увагу на те, що всі недемократичні режими будь-якою ціною намагаються втримати владу, навіть якщо на шальці терезів – сотні людських життів,» – коментують організатори.

«Назарбаєв розстріляв мирний мітинг у Жанаозені. 17 осіб було убито. 108 ранено. Десятки кинули за грати. Ось так він чинить з людьми, що вийшли на мирні акції протесту, які хочуть підвищення заробітної плати і дотримання своїх прав. Будь-які спроби мирного відстоювання своїх прав у Казахстані переслідуються. За час диктатури Назарбаєва дуже багато людей було вбито. Режим переслідує всіх, хто мислить інакше і хоче змін у країні. Незважаючи на те, що наші культури такі різні, за багато років співпраці український та казахстанський народи стали багато у чому схожі. Весь світ зараз дивиться на Україну, на Майдан, які тут будуть зміни. Казахстан теж дивиться. Казахстанська опозиція готує зміни у країні. І дасть Бог, ми переможемо. У Казахстані буде свій Майдан і своя демократія», – сказав на відкритті Айдос Садиков, казахстанський журналіст та опозиційний активіст.

Організатори акції також звернули увагу на смерть 24-річної Асем Кенжебаєвої, яка у грудні 2011 року зазнала катувань в слідчому ізоляторі в м. Жанаозен. Після цього вона мала тривалі проблеми зі здоров’ям, а 13 грудня 2014 року померла, залишивши п’ятирічного сина. Нагадали також про долю опозиційних активістів і політиків, що досі знаходяться за гратами. На щастя, нещодавно під тиском міжнародної спільноти було випущено профспілкову активістку Розу Тулетаєву і правозахисницю Зинаїду Мухортову.

16 грудня 2011 року у казахстанському місті Жанаозен та у поселенні Шетпе поліція розстріляла мирний семимісячний протест нафтовиків. Згідно з офіційними даними, загинуло не менше 17 осіб, поранено – 108. Незалежні джерела називають значно більші цифри.

Пізніше учасники протестів зазнали переслідувань: тортури під час допитів, «вибивання» зі свідків неправдивих показань, непропорційно високі вироки. Протестувальники, що публічно повідомили про катування, досі відбувають багаторічні тюремні терміни. Поліцейські, що стріляли по активістах і мешканцях міста, вже на свободі – їх випустили достроково. Практикується застосування каральної психіатрії відносно опозиційних активістів. Єдиний і незмінний президент Нурсултан Назарбаєв робить усе можливе, щоб зберегти свою диктатуру від суспільних коливань і невдоволень.

Подружня пара Айдос і Наталія Садикови протягом кількох років страждали від переслідувань на батьківщині через свою журналістську діяльність. Вони були змушені залишити Казахстан, оскільки Наталі загрожує тюремне ув’язнення за звинуваченням у наклепі.

Реальною причиною порушення кримінальної справи проти Наталії Садикової є її професійна діяльність, а також її чоловіка Айдоса. Казахстанська влада порушувала кілька кримінальних справ проти Айдоса Садикова, змушувала його до психіатричного лікування, а також він був ув’язнений протягом майже двох років у колонії за звинуваченнями, які правозахисники визнали політично мотивованими.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа