Віденський форум «Україна завтра» – піар-акція від Фірташа

Значні зусилля на популяризацію форуму «Україна завтра» в українських ЗМІ, завищені цифри можливих інвестицій (до 300 млрд доларів) і відтермінування презентації результатів роботи експертів на десять місяців свідчать, що віденський форум передусім був піар-акцією.

Таку думку висловлюють експерти Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) в аналітичному віснику «Inside Ukraine».

Щоб завуалювати істинні інтереси Дмитра Фірташа у подібному заході, основними ініціаторами віденського форуму «Україна завтра» виступили Федерація роботодавців України та деякі з найбільших профспілок. Хоча роботодавці та профспілки зазвичай знаходяться по різні боки барикад, ще за часів президентства Віктора Януковича Партія регіонів зберігала контроль над обома структурами. Їх поєднання на міжнародному форумі мало стати доказом європейській спільноті, що в Україні існує суспільний консенсус щодо проведення реформ, в той час як владі в особі Президента та Прем’єр-міністра за рік функціонування не вдалося досягти значного прогресу в їх реалізації.

У результаті форуму було заявлено про створення «Агенції з модернізації України», яка залучатиме європейських урядовців і експертів до процесу розробки реформ і займатиметься створенням Фонду реконструкції України. Його першими донорами зголосилися стати українські олігархи Дмитро Фірташ, Рінат Ахметов і Віктор Пінчук.

Однак в МЦПД наголошують, що основною метою заходу було повернення імені олігарха в український політичний дискурс.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа