Відбулося перше повноцінне засідання суду у справі Віталія Марківа

Screenshot at 2018-11-24 19-19-49

Спочатку про головне. Віталій сьогодні був у вишиванці, в доброму настрої і повний сили духу.
Сьогодні вступили в процес два адвокати, які захищатимуть в цивільному позові державу Україна. Вони зразу попросили перенести засідання хоча б на тиждень, для ознайомлення з матеріалами, оскільки вони отримали мандат лише декілька днів тому. Суддя це клопотання відхилила і продовжила засідання.
Далі сторони обвинувачення та захисту запропонували долучити до справи взаємно погоджені свідчення, в тому числі, зібрані захистом під час перебування в Україні. Окремі свідки, при потребі, будуть викликатися до суду для дачі додаткових свідчень чи пояснень. Адвокат Віталія, зокрема, підняв питання того, що італійська прокуратура не відгукнулася на пропозицію української сторони щодо створення спільної слідчої групи, на що прокурор відповів, що така пропозиція надійшла лише після арешту Віталія, а попередньо всі запити італійців ігнорувалися Україною. Адвокат Віталія запропонував також провести судом огляд місця трагедії, щоб на місці зрозуміти чи взагалі може мати місце гіпотеза про прицільний вогонь з Карачуна з візуалізацією окремих постатей, враховуючи відстань, рельєф місцевості та інше. Прокурор відповів, що не розуміє, що саме з процесуальної точки може дати такий огляд, а суддя не прийняла поки ніякого рішення. Сторони домовилися про залучення перекладачів з української та французької мов.
Після закінчення обговорення процедурних формальностей, суд перейшов до допиту 2-х свідків обвинувачення. Ними стали правоохоронець, який розпочинав слідство, одразу після отримання повідомлення про загибель Андреа Роккеллі і власник фабрики “Зевс Чераміка”. Перший розповів про спілкування з посольством Італії в Україні щодо вивозу тіла загиблого та отримання його речей, а також підтвердив, що українські правоохоронці зразу ж відкрили кримінальне провадження по факту смерті журналіста. Другий розповів про структуру фабрики, розміщення сепаратистів та української армії, пошкодження, які отримала фабрика внаслідок бойових дій. Після цього, суддя призначила два наступні засідання на 30 листопада (буде заслуханий свідок – французький журналіст Рогелон) та 14 грудня – будуть заслухані всі свідки італійські журналісти. Опісля, суддя закрила засідання.
Виходячи з зали Віталій привітав присутніх українців гучним гаслом “Слава Україні!” на що отримав одноголосне “Героям слава!”

На засіданні був присутній дипломат Генерального консульства України в Мілані, і що особливо приємно, теж у вишиванці.

46524031_2155732104644647_678704183951491072_n

На фото: українці, що приїхали підтримати Віталія та його адвокати.

Олесь Городецький

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа