Відбулось експертне обговорення антикорупційних реформ за стандартами НАТО

Нато лого

18 лютого Рада громадського нагляду (РГН) за виконанням Річної національної програми (РНП) Україна-НАТО організувала експертне обговорення необхідних реформ в сфері боротьби з корупцією, які мають наблизити Україну до стандартів НАТО.

Учасники обговорення: Олена Галушка, членкиня правління «Центру протидії корупції»

Катерина Риженко, заступник виконавчого директора Transparency International

Модератор обговорення – Остап Кривдик, керівник апарату РГН

Учасники обговорення наголосили на необхідності впровадження реальної незалежності антикорупційної структури та позбавлення її політичних впливів. Україна має внести зміни до законодавства, які дозволять забезпечити прозорі конкурси на посади керівників антикорупційних органів.

На сьогодні Україна не готова вчасно виконувати свої зобов’язання. Навіть в тих питаннях, де встановлено чіткі дедлайни. Тому важливо забезпечити стабільну антикорупційну політику незалежно від того, хто саме знаходиться в кріслі Президента.

Окремо наголошено на важливості наповнення РНП конкретним змістом, а не відображати в Програмі поточну діяльність відповідних відомств. На жаль, законодавча влада часто намагається знайти швидкі і прості рішення в тих питаннях, де потрібен системний підхід.

Учасники підкреслили, що Україні дуже важливо не втратити вікно можливостей, яке відкрите зараз. НАТО має одну з найсильніших позицій в адвокації реформ. І в цьому питанні має бути дуже сильний тиск на владу з боку РНП.

РГН організувала широке обговорення в експертному та громадському середовищі необхідних змін до РНП, які мають посилити цей документ та наповнити його реальним змістом. Зведений документ з конкретними пропозиціями надіслано Президенту України.

Рада громадського нагляду (РГН) за виконанням Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО є широкою громадською ініціативою, створеною суспільством для сприяння більш ефективному та прозорому виконанню Річних національних програм. До Ради увійшли експерти, науковці та лідери суспільної думки. Рада залучила провідних експертів для оцінки ефективності виконання РНП і прийшла до висновків, які були покладені в основу звернення громадянського суспільства та експертного середовища до Президента.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа