Відбулася спроба вийти зі Старокостянтинівської українсько-польської суперечки шляхом переговорів

1 березня 2016 року відбулася зустріч Голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича із членом правління Спілки поляків України Юрієм Войціцьким за участі радника Голови УІНП Олександра Зінченка та секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремети.

12801644_1207362335945367_6857582936108699655_n

Нещодавно у польській пресі прозвучали звинувачення на адресу Українського інституту національної пам’яті, зокрема зазначалося, що керуючись упередженнями, Інститут спричинив скасування відкриття таблиці польським підпільникам Леонарду Зуб-Здановичу та Вацлаву Копісто у місті Староконстянтинів.

Під час розмов Юрій Войціцький зазначав, що повідомлення у польській пресі прозвучали поспіхом, під впливом емоцій та на основі неповної інформації.

Натомість рекомендація Інституту перенести урочистість постала у відповідь на звернення Старокостянтинівського міського голови, яке було датовано 5 лютим 2016 року. У цьому листі міський голова Старокостянтинова звернувся із проханням дати відповідь, чи не заперечує Український інститут національної пам’яті проти встановлення меморіальної дошки польським підпільникам-уродженцям цієї місцевості. Оскільки це звернення від Старокостянтинівського міського голови керівництво Інституту отримало поштою у п’ятницю 12 лютого, за 4 доби до запланованої урочистості, а співробітникам Інституту вдалося знайти інформацію, що згадані у зверненні представники польського підпілля, були учасниками боротьби проти українського визвольного руху та можливо брали участь у злочинах проти українського населення, то Голова інституту з метою уникнення суспільних непорозумінь рекомендував відтермінувати урочистість на час, потрібний для ґрунтовного дослідження архівних джерел, які стосуються цього питання.

Враховуючи надану інформацію, Спілка поляків України звернулася до Голови Українського інституту з пропозиціями:
• дослідити наявні архівні матеріали і надати оцінку можливої участі Леонарда Зуб-Здановича та Вацлава Капісто у каральних акціях проти українців;
• створити при Державній міжвідомчій комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій координаційну раду за участі представників польської громади, Українського інституту національної пам’яті та інших інституцій, яка б спільно розглядала питання польських вшанувань на терені України і рекомендувала локальній владі сприяти, чи не сприяти подібним ініціативам.

В свою чергу керівництво Українського інституту національної пам’яті поінформувало представника Спілки Поляків України про початок пошуків і досліджень наявних в українських архівах матеріалів, які стосуються Леонарда Зуб-Здановича та Вацлава Капісто а також про намір офіційно звернутися до Інституту національної пам’яті Польщі із проханням надати для досліджень наявні в польських архівах матеріали.

Джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа