Від Петра І до Сталіна: закріплення московської окупаційної політики в Україні

132457

13 листопада о 13:00 на офіційній сторінці Інституту дослідження Голодомору відбудеться онлайн-розмова «Від Петра І до Сталіна: закріплення московської окупаційної політики в Україні».
Захід присвячений пам’яті жертв Батуринської трагедії і покликаний нагадати про жорстокі злочини Росії проти української нації протягом понад 300 років.
У ході дискусії учасники обговорять:
◼️ історичний контекст та передумови Батуринської трагедії;
◼️ як винищення Батурина змінило цивілізаційний вектор;
◼️ тяглість окупаційної політики Росії щодо України: масові винищення, геноцид та репресії;
◼️ висновки, які українці мають зробити сьогодні.

Участь у розмові візьмуть:

? Ростислав Мартинюк – тележурналіст, історик, дослідник проблемних ділянок української історії, аналітик замовчуваних тем;
? Дмитро Білий – історик, дослідник Кубані, співробітник Інституту дослідження Голодомору;
? Тетяна Швидченко – історикиня, заступниця директора Інституту дослідження Голодомору;
? Модератор – Андрій Ковальов – історик, політолог, релігієзнавець, дослідник репресій проти українського духовенства.
302 роки тому, 13 листопада 1708 року, російські війська князя Олександра Меншикова за наказом царя Петра І і з допомогою зрадника старшини Прилуцького полку Івана Носа захопили та знищили місто-фортецю Батурин – українську столицю, резиденцію гетьмана Івана Мазепи, який перед тим перейшов на бік шведів.
Були піддані жорстоким тортурам і вбиті всі мешканці – за різними підрахунками їхня кількість становить від 10 до 15 і вище тисяч осіб разом із козацьким гарнізоном. Саме ж місто пограбували, в тому числі розікрали православні храми, а потім, за наказом військового злочинця Меншикова, спалили, а церкви знищили.
Батуринська трагедія стала ключовою точкою закріплення і поширення московської влади над Україною. Це було не просто тотальне знищення населення Батурина, але й початок репресивної політики проти всіх, хто прагнув незалежності України.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа