Ветеран Другої світової, який втратив онука у війні на Сході, знявся у соціальному ролику

 

Режисер стрічок “Мамай” і “Поводир” Олесь Санін відзняв ролик до Дня пам’яті та Дня перемоги над нацизмом із Іваном Залужним, 97-річним ветераном Другої світової війни, полковником, морським піхотинцем.

“Цього року я мріяв відсвяткувати свято 9 травня, День великої перемоги, зі своїм онуком, лейтенантом Національної гвардії. Але він загинув у бою, захищаючи свою Батьківщину. Мій внук часто говорив, що я теж буду захищати, як мій дід захищав. Не раз говорив: готовий віддати життя за свободу своєї України,” — каже у кадрі Іван Залужний.

Торік пан Залужний поховав онука, 24-річного Івана Гутника-Залужного. Лейтенант загинув у бою у ніч на 10 серпня під час обстрілу терористами блок-поста біля Амвросіївки Донецької області. Молодий вояк перебував у засідці та відкрив вогонь по бойовиках, що підкрадалися. Так врятував життя підрозділу із 50 осіб.

Іван Гутник-Залужний Мешкав у Запоріжжі. Коли розпочалась російсько-українська війна, один із перших записався добровольцем в АТО. Через війну відклав весілля, призначене на 7 червня.

На відео Іван Залужний тримає орден “За мужність” ІІІ ступеня. Ним посмертно нагородили його внука.

Загалом Олесь Санін відзняв 12 роликів до Дня пам’яті та Дня перемоги над нацизмом. Відео створені з ініціативи Кабінету Міністрів України та Українського інституту національної пам’яті. Напередодні було представлено відео про втрати України у Другій світовій війні.

Завантажити відео у ТВ-форматі можна тут.

Інформаційні матеріали та інфографіки про Другу світову війну в Україні та матеріали для завантаження тут.

Як відомо з минулого року Україна вшановує пам’ять полеглих у Другій світовій війні під європейським та традиційним українським символом — квіткою маку. Цьогоріч вперше 8 травня — день капітуляції нацистської Німеччини —  на офіційному рівні за європейською традицією став Днем пам’яті та примирення. Відповідний Указ Президент України підписав 24 березня 2015 р. Національні заходи проходять під гаслом “1939 — 1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо”. Державний оргкомітет очолюють Прем’єр-Міністр України Арсеній Яценюк та Голова Адміністрації Президента України Борис Ложкін.

Прес-служба УІНП

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа