Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону “Про ринок землі”.

Верховна Рада ухвалила сьогодні Закон «Про ринок землі» у першому читанні. За нього проголосували 245 із 290 депутатів, зареєстрованих в сесійній залі. Фракції “НУ-НС” і “БЮТ-Батьківщина” не брали участі в голосуванні.

Даним законом мораторій на продаж земель сільського господарського призначення передбачено продовжити до 2013 року.

Цей законопроект визначає правові та економічні засади організації і функціонування ринку земель, а також порядок проведення земельних торгів.

Іноземці, особи без громадянства, юридичні особи не можуть набувати у власність землі сільськогосподарського призначення за цивільно-правовими договорами.

Продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної або комунальної власності (права оренди), не наданих у користування, на яких відсутні господарські будівлі і споруди та інші об’єкти нерухомого майна, здійснюється на конкурентних засадах (аукціонах), крім випадків, визначених Земельним кодексом України.

Стартова ціна продажу земельної ділянки сільгосппризначення державної чи комунальної власності (права оренди) не може бути нижчою за її вартість, визначену на підставі експертної грошової оцінки.

Забороняється змінювати цільове призначення ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих за межами населених пунктів, які були набуті із земель державної та комунальної власності протягом 10 років з дня укладення договору відчуження.

Як відомо, законопроект №9001-д «Про ринок землі» подав до Верховної Ради глава комітету з питань аграрної політики та земельних ресурсів Григорій Калетнік (Партія регіонів).

За матеріалами: Тиждень, Українська правда

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа