Верховна Рада спробувала виправити свою помилку з фінансуванням профтехосвіти

Верховна Рада підтримала в цілому законопроект авторства депутатів “Народного фронту” про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти №3831-2, який дозволить стабілізувати ситуацію в цій галузі.Відповідне рішення підтримали 305 народних депутатів. Як відомо, після затвердження бюджету на 2016 рік виявилося, що місцеві ради не мають коштів на утримання закладів профтехосвіти, хоч мали би, за задумом авторів реформи бюджету, місцевого самоврядування і освіти, фінансуватися виключно за рахунок місцевих громад. В результаті Верховна Рада отримала лавину звернень від місцевих рад про розв’язання ситуації. Депутати спробували розв’язати проблему змінами до Бюджетного кодексу.

Як заявила перед голосуванням Голова Комітету ВР з питань науки та освіти Лілія Гриневич, законопроект №3831-2 передбачає дві основні зміни до Бюджетного кодексу.

“Перша зміна – управління професійно-технічною освітою та її фінансування може здійснюватися тільки з бюджетів обласних центрів, які справді мають більші надходження. Всі інші професійні навчальні заклади мають фінансуватися з рівня області”, – наголосила вона.

Друга зміна, за словами Лілії Гриневич, полягає у тому, що на фінансування професійно-технічних навчальних закладів буде виділена освітня субвенція з державного бюджету, оскільки саме у цих закладах учні отримують загальну середню освіту, гарантовану їм державою.

Крім того, голова профільного комітету повідомила, що друга освітня державна субвенція буде направлена на підготовку робітничих кадрів.

“Ми вважаємо, що це той закон, який дає нам саме системні рішення для того, щоб ми могли далі спокійно, витримано та розумно реформувати професійно-технічну освіту”, – резюмувала Лілія Гриневич.

За матеріалами поштової розсилки Верховної Ради.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа