Верховна Рада розірвала угоду з урядом Росії про добудову третього і четвертого блоків Хмельницької атомної електростанції

Верховна Рада розірвала угоду з урядом Росії про добудову третього і четвертого блоків Хмельницької атомної електростанції.

За відповідний урядовий законопроект №2471а  проголосували 234 народні депутати.

Також Рада анулювала закон про розміщення, проектування та будівництво цих енергоблоків.

Як відомо, міжурядова угода про добудову двох енергоблоків була укладена між Україною і Росією у червні 2010 року, однак, роботи так і не були розпочаті, а після анексії Криму і війни на Сході рух у цьому напрямку остаточно зупинився.

“Комітет 2 вересня на своєму засіданні розглянув цей проект про припинення Угоди між Кабміном України та урядом РФ про співробітництво. Враховуючи, що угоді майже 5 років з часу її ратифікації і немає перспектив її реалізації через невиконання РФ ряду зобов’язань за умовами, Комітет рекомендував за основу і в цілому проголосувати за урядові рішення”, – заявив під час виступу з парламентської трибуни Голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерного палива та ядерної безпеки Микола Мартиненко.

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, відмова від послуг Росії у добудові реакторів дозволить знайти європейського постачальника та модернізувати АЕС відповідно до вимог МАГАТЕ.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа