Варфоломій пояснив, чому присутність російської церкви в Україні – небажана

Bartolomew-smile

«Присутність Московського патріархату (в Україні – ред.) є небажаною, і такою, що завдає шкоди інтересам української нації і єдності українського народу» ‒ про це заявив в інтерв’ю болгарському порталу БГНЕС Вселенський патріарх Варфоломій.

Він пояснив, що окрім незалежності країни та створення нової держави України у 1991 році, після анексії Криму у 2014 році, умови для російської присутності в Україні стали ще складнішими. «Шокуючі політичні події, через які були сформовані нові, зовсім інші геополітичні умови. З цієї причини цілком зрозуміло, чому велика частина українського народу бажає церковного звільнення від церкви, яка допомагає або навіть служить інтересам держави, яка перебуває в конфлікті з Україною» ‒ додав першоієрарх.

Він також пояснив, яким чином було відновлено канонічний статус очільників УАПЦ та УПЦ-КП. Після тривалих прохань Філарета та Макарія Синод Константинопольського патріархату відновив їхню канонічність. Було визнано їхні архиєрейські хіротонії, однак не їхній ранг. «Це означає, що Філарет більше не є київським патріархом, а колишнім київським митрополитом, і Макарій не є архієпископом Львова, а скоріше колишнім львівським архієпископом» ‒ пояснив він.

Однак, найголовніше, за словами патріарха, що вдалося відновити канонічність цілої багатомільйонної нації, яка була поза церквою без будь-яких догматичних на те причин. Вселенський патріарх Варфоломій також наголосив, що для видачі Томосу про автокефалію не потрібен консенсус усіх Помісних Церков. Він уточнив, що лише статус 6 давніх церков (Риму, Константинополя, Олександрії, Антіохії, Ієрусалиму та Церкви Кіпру) визначали Вселенські Собори, а усі Томоси Константинопольський патріархат завжди видавав без обговорення з іншими церквами, керуючись канонічним правом. А саме 9-м, 17-м і 28-м канонами IV Вселенського собору, 36-м каноном Трулльського собору і 1-м каноном собору від 879/880 р., який був проведений у церкві Святої Софії у Константинополі.

Також в інтерв’ю Вселенський патріарх заявив, що отримав апеляцію очільника невизнаної Македонської Православної Церкви митрополита Стефана.

Джерело: cerkvarium

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа