Варфоломій пішов на поступки сербам

VP-Chernog

Як повідомляє чорногорський сайт Vijesti, 21 червня цього року Вселенський патріарх Варфоломій надіслав листа на адресу президента Чорногорії Міло Джукановича, в якому оголосив, що Вселенський патріархат, як і всі інші помісні церкви, єдиною канонічною православною юрисдикцією в Чорногорії визнає ту, що перебуває в підпорядкуванні високопреосвященнішого митрополита Чорногорського Амфілохія, ієрарха Найсвятішої Церкви Сербської.
Цей лист важливий в контексті останніх дій чорногорської влади щодо підтримки автокефалії невизнаної Чорногорської церкви та спроби передачі в державну власність культового майна Сербської церкви на території країни, яке було створено (побудовано) до 1918 року. Це викликало величезний протест Сербської церкви.
Хоча багато хто звинуватить Вселенського патріарха в “здачі інтересів” антисербської церковної коаліції (до якої ще входить Македонія), його дії можна розглядати як частину процесу визнання ПЦУ. Сербська церква залишається на позиції категоричного несприйняття рішення Константинополя про дарування українській церкві автокефалії в обхід узгодження з РПЦ.
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа