В Запоріжжі єдиний в Україні алюмінієвий комбінат порізали на металобрухт

Запобігли остаточному знищенню єдиного в Україні підприємства, що виробляло алюміній, серцем якого був унікальний електролізний цех. Не буду переповідати скандальну історію Запорізького алюмінієвого виробничого комбінату, який цього року повернули у держвласність, мова про інше. Про людей, які намагалися розпродати цей стратегічний об’єкт під виглядом металобрухту.
Електролізний цех, де вироблявся алюміній, сам був побудований з цього метала. Як з’ясувалося, майновий комплекс, загальною вагою понад чотири тисячі тонн, попросту порізали.
Посадові особи підприємства вступили в змову і уклали низку договорів з фірмами, які займаються вивезенням металобрухту. За попередніми даними, ціни на металобрухт занижено вп’ятеро.
Після того, як в Центральний офіс ДФС з обслуговування великих платників податків звернулися співробітники комбінату із заявою про розграбування державного майна, ми, звичайно, на це оперативно відреагували.
Вже декілька днів поспіль податкова міліція проводить обшуки в трьох містах, в результаті яких знайдено близько тисячі тонн алюмінію. Зокрема, на двох майданчиках у Дніпропетровську 500 тонн, у Броварах — 400 тонн непереплавленого метала і ще 40 тонн алюмінію, який встигли переплавити. Але обшуки тривають. Експерти своєю чергою й надалі зважують знайдене і оцінюють суму завданих державі збитків. За попередніми оцінками, сума вже виявленого становить 37,6 млн грн. Також вивчають можливість відновлення розібраних конструкцій цеху.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа