В Запоріжжі відреставрували два козацькі бойові кораблі

У Запоріжжі, за підтримки уряду США, реставровано унікальні кораблі козацької доби, а 10 жовтня можна вважати днем створення Запорізького музею судноплавства

10 жовтня, у Запоріжжі, презентували два відреставровані кораблі козацької доби.
За словами Максима Остапенко, директора Національного заповідника “Хортиця”, ці експонати є унікальними пам’ятками українського судноплавства, розкривають цікаві, невідомі сторінки та технології давніх судноплавців. А першим хто звернув увагу на цей проект був Джон Теффт, надзвичайний і повноважний посол США в Україні з 2009 по 30 липня 2013 року

– Одними із засновників Американського військового морського флоту був відомий флотоводець Джон Пол Джонс. Він у 1778 році брав участь, у так званій Лиманській битві, разом з запорозькими козаками, і був, до речі, посвячений у козаки. Тобто маємо прямий зв’язок американського флоту з козацьким. На жаль, про це не знає більшість наших істориків. Ось саме це й послужило причиною, візиту посла до Запоріжжя — зауважив Максим Остапенко.

Мухаммед Мотівала, віце-аташе з питань культури посольства США в Україні, під час урочистої презентації запевнив присутніх, що для них, це велика честь та задоволення підтримувати подібні проекти.

– З 2012 року дуже віддана команда однодумців з музейної справи об’єднали свої зусилля для того, щоб відновити цю пам’ятку української культури. Ці два стародавні кораблі, які були підняті з глибин Дніпра, були знайдені біля історичної фортеці на острові Хортиця, і нагадують про ранню українську незалежність.
Взагалі, в Україні, з 2008 року, уряд США профінансував 14 культурних проектів на суму близько 900 тисяч доларів, – сказав Мухаммед Мотівала.

Наостанок Максим Остапенко повідомив, що 10 жовтня, відтепер, по праву можна вважати офіційною датою створення Запорізького музею судноплавства.

Запорізький медіа центр

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа