В Україні є області, де психологічну реабілітацію не надали жодному ветерану АТО

Про це  Голова Комітету з питань охорони здоров’я, радник Президента Ольга Богомолець повідомила, спілкуючись із учасниками всеукраїнських тренінгів з підготовки фахівців, котрі допомагатимуть ветеранам АТО долати наслідки бойової психічної травми (ПТСР).

Ольга Богомолець навела статистику, згідно з якою, 95% учасників військових дій на сході України отримують бойову психічну травму, значна частина таких випадків не діагностується. За словами народного депутата, сьогодні психологічна допомога учасникам АТО має надаватися в госпіталях ветеранів війни. « У нас є 20 госпіталів, 29 госпітальних відділень – це ,загалом, понад шість з половиною тисяч ліжко-місць, що можуть бути задіяні під дані потреби. З державного бюджету на програму психологічної реабілітації виділено 50 млн грн. У той же час є 5 областей, серед яких Запорізька, Дніпропетровська, Одеська області, де в госпіталях, в яких є сотні ліжок, не проліковано, не реабілітовано жодного учасника АТО або ця цифра складає від 5 до 20 осіб. При тому, що в Україні є госпіталі, де кількість ветеранів, котрі пройшли курс реабілітації, наближається до тисячі», – зазначила Ольга Богомолець.

Також, Голова парламентського Комітету з питань охорони здоров’я підтвердила, що в Україні вже зафіксовано десятки випадків самогубств учасників АТО, що повернулися з бойових дій додому, в тому числі такі випадки зафіксовані і серед медичних працівників.

Нагадаємо, що саме з ініціативи державного та громадського діяча Ольги Богомолець та за підтримки Френка Пюселіка та його компанії Pucelik Consulting Group, в Україні протягом року регулярно відбуваються тренінги-навчання за програмою «Самоврядування посттравматичним стресовим розладом (ПТСР)». Основною цільовою аудиторією серії тренінгів, що відбулися у поточному році, стали: медичні та соціальні працівники, представники духовенства та військові капелани, комбатанти та волонтери, що працюють із родинами ветеранів АТО. Загалом, за рік, вдалось підготувати понад 1000 фахівців, що готові надавати допомогу ветерану та його родині щодо адаптації до мирного життя після бойових дій. Ще близько сотні учасників тренінгів отримали дипломи тренерів та продовжують підготовку фахівців даного напряму у себе в регіонах.   

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа