В Україні створюватимуть загальнонаціональну систему пошуку та ідентифікації зниклих безвісти військових та цивільних в зоні АТО

17 листопада в інформаційному агенстві «УкрІнформ» відбудеться круглий стіл «Загублені жертви збройного конфлікту: створення загальнонаціональної системи пошуку та ідентифікації зниклих безвісти військових та цивільних в зоні АТО».

На круглому столі буде  презентований звіт Центру Громадянських Свобод за результатами моніторингу та вивчення ситуації щодо пошуку безвісті зниклих під час збройного конфлікту на Донбасі. Відбудеться відкрита дискусія та обмін думками між різними громадськими організаціями та ініціативами, а також державними установами, які займаються пошуком безвісти зниклих, обміном полонених та ідентифікацією загиблих. Також на заході буде презентований досвід правозахисників із Хорватії щодо подолання проблеми численних зниклих безвісти.

Обговорення має на меті проаналізувати поточний стан речей щодо зниклих безвісти, а також сформулювати рекомендації для побудови загальнонаціональної системи пошуку та ідентифікації зниклих безвісти, як військових, так і цивільних.

Спікери круглого столу:

  • Slaven Rašković – координатор пошуку та документування в Хорватському центрі примирення із минулим,  “Документа” (Хорватія).
  • Олександра РОМАНЦОВА – координатор проекту моніторингу порушення прав людини на сході України та в Криму «Центру Громадянських Свобод».
  • Ольга БОГОМОЛЕЦЬ – голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я.
  • Іван ВАРЧЕНКО- радник Міністра внутрішніх справ України.
  • Аліна ПАВЛЮК – керівник проекту Prisoners of War UA Project Української Гельсінської спілки з прав людини.
  • Ярослав ЖИЛКІН – координатор всеукраїнського громадського об’єднання «Народна пам’ять».
  • Алла БОРИСЕНКО – засновниця всеукраїнського центру пошуку «Волонтер Чонгар».
  • Олена СОЛОНІНА – представник волонтерської групи пошуку безвісті зниклих в Одесі.
  • Ядвіга ЛОЗИНСЬКА – мати безвісті зниклого бійця, голова Дніпропетровського об’єднання родин загиблих і зниклих.
  • Олексій ЮКОВ – голова пошукової групи «Плацдарм» (Слов’янськ).
  • та інші.

Модератор круглого столу: Олександра МАТВІЙЧУК, голова правління ГО «Центр Громадянських Свобод».

Свою присутність на круглому столі підтвердили представники Об’єднаного центру з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження безвісти зниклих в районі проведення антитерористичної операції при СБУ України, представники спеціальної місії ОБСЄ в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні  та головного офісу Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні. Також на круглий стіл запрошено представників Міністерства внутрішніх справ України та Об’єднаного центру цивільно-військового співробітництва.

Робоча мова: українська/англійська (буде забезпечено синхронний переклад).

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа