В Україні починається проект гуманітарного розмінування деокупованих земель

stop-miny-1024x680

Стартує благодійний проект під назвою «Очистимо Донбас разом!», метою якого є гуманітарне розмінування деокупованих земель. Учасники – Всеукраїнський центр волонтерів «Peoples Project» і ГО «Асоціація саперів України» – фахове об’єднання спеціалістів з протимінної справи, що займається практичними питаннями гуманітарного розмінування.

Йде мова про звільнені землі, де бойові дії завершились ще 2014-1015 років, і які нині «гуляють» через значне забруднення вибухонебезпечними предметами.

Ключове питання – ці землі й досі смертельно небезпечні для мирних людей. Гинуть дорослі, гинуть діти, люди отримують страшні каліцтва на усьому тому, що ховає у собі повоєнна земля. За статистикою нещасних випадків через забруднення землі вибухонебезпечними предметами Україна на сьогодні посідає третє місце у світі, і ця статистика стрімко погіршується.

За справу беруться фахівці, поєднані у форму Громадського об’єднання, бо сил та ресурсу Держави на це поки не вистачає. Саперам Збройних сил України та піротехнікам ДСНС вистачить роботи біля лінії зіткнення ще на роки, і це без урахування потреби в гуманітарному розмінуванні. Ці ж землі, навколо давно деокупованих міст та сіл, вимушено простоюють, – а могли б піти під засіви вже і сьогодні.

Це не аматорська ініціатива. Це – законодавчо врегульована робота у чіткій взаємодії з фахівцями Міністерства оборони України та згідно Національного плану з гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. Окрім іншого, Асоціацію занесено до реєстру Міжнародного центру з гуманітарного розмінування в Женеві.

Весь проект є цілковито неприбутковою ініціативою. Волонтерська платформа не утримує жодних відсотків на власну користь, а виконавець робіт, Асоціація саперів України, в результаті отримує кошти на мінімальну оплату роботи самих саперів.

Українському Погляду це дуже нагадує початок війни у 2014 році, коли державу повинні були рятувати добровольці, бо в самої держави на це не було ресурсів. Очевидно, такою є наша сьогоднішня реальність з мінами.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа