В Україні і Грузії стартував продаж монети із зображенням Саакашвілі

У четвер, 3 грудня, в Україні та Грузії одночасно стартував продаж сувенірної монети з зображенням одеського губернатора Міхеїла Саакашвілі. Унікальний сувенір випустила приватна ювелірна компанія. «Монета створена командою прихильників реформаторських здібностей Саакашвілі, натхненною його волею, енергією, вмінням прогресивно мислити і згуртовувати довкола себе людей, – каже автор проекту Денис Руденко. – Це людина, яку не зупиняють звичні підкупи й корумпована система, мета життя якої – робота заради реформ. Ми створили «монету реформатора» як нагадування, що кожен може стати Великим реформатором і змінити життя України на краще.»

1 Сувенірна монета на честь Міхеїла Саакашвілі

На аверсі монет зображений Президент-реформатор Грузії і нинішній глава Одеської ОДА на фоні прапорів Грузії, України та зірок Євросоюзу. На реверсі монети бачимо хвилі реформ, які виходять із Грузії, де вони були започатковані командою Саакашвілі, у бік України. Написи двома мовами говорять про те, що для прориву країни потрібні реформи.

Нацбанк України ніякого відношення до появи такої монети не має, та пори це, кожен колекціонер нумізматики мріє поповнити своє зібрання таким унікальним дорогоцінним виробом. Золота монета номіналом в 1000 ларі важить 40 грамів і діаметр 37 мм. Українські виготовлювачі підкреслюють, що розплачуватися цією монетою не випадає, остільки це сувенірна продукція. А коштує вона аж 35 тисяч гривень. Ця монета стала першою із серії на честь людей, відомих в Україні своїми новаціями, і має назву «подарунок реформатора №1».

– Ціна монети обумовлена саме колекційною цінністю і лімітованим тиражем – всього п’ять штук, а у собівартість закладені вага золота 585 проби, дизайнерська і портретна робота, – пояснив Денис Руденко. – Втім, є екземпляри із більш дешевих металів, випущені великим тиражем, їх вартість стартує від 850 гривень.

Автори медалі кажуть, що в Одеській ОДА знають про цей проект. До речі, найпершу позолочену монету буде вручено особисто Міхеїлу Саакашвілі.

Сергій Горицвіт

На світлині: сувенірна монета на честь Міхеїла Саакашвілі.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа