В тюрмі на Лонцького відбудеться обговорення висвітлення у кінодокументалістиці убивства Б. Перацького

16 червня, у неділю, відбудеться обговорення висвітлення у кінодокументалістиці убивства Б. Перацького.

Варшава, 15 червня 1934 рік. Бойовик ОУН Григорій Мацейко вбив одного з організаторів пацифікації, міністра внутрішніх справ Польщі Броніслава Пєрацького.

Страту Перацького, як покарання за пацифікацію, організувала ОУН. Степан Бандера, як Крайовий провідник ОУН, дав наказ на виконання рішення трибуналу. Акцією керував Микола Лебедь. Атентат готувався у Варшаві — Ярослав Карпинець виготовив бомбу, якою мали стратити міністра. Виконавцем страти призначено добровольця, члена ОУН Григорія Мацейка. За версією трибуналу оунівців, він мусив підірвати себе і засудженого громадянина Перацького.

15 червня 1934 р. Перацький прибув на обід до ресторану «Товариський клуб» на вулиці Фоскаль. Григорій Мацейко підійшов до нього і спробував підірвати бомбу. Коли пристрій не спрацював, він кількома пострілами смертельно поранив міністра.

Мацейкові вдалося уникнути арешту. Натомість Степана Бандеру та інших причетних до акції заарештували та засудили до страти та довгих років ув’язнення на гучному Варшавському процесі. Страта Перацького, з одного боку, викликала подальші репресії, зокрема було засновано політичний концтабір у Березі-Картузькій в білоруській зоні окупації. З іншого — польська влада не змогла більше приховувати «українську проблему», вона набула міжнародного звучання, а авторитет ОУН серед українців Польщі істотно зріс.

Пресова служба музею Тюрма на Лонцького

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа