В Синоді Болгарської Церкви оформилась опозиція до українського питання

neofit

Болгарський патріарх вважає, що у незалежній державі повинна бути незалежна церква

Вчора завершилося чергове засідання Синоду Болгарської Православної Церкви, де тема визнання Православної Церкви України була основною, про це повідомляє болгарський портал «Фактор».

Прихильники трьох завзятих русофілів (про них ми раніше писали) – митрополитів Гавриїла Ловчанського (про його фінансові зв’язки з Москвою ми писали окремо), Іоанна Варненського і Данила Відінського – провели перед будівлею Синоду акцію на підтримку позиції Московського Патріархату із закликом засудити дії патріарха Варфоломія.

До промосковського угруповання у Синоді приєдналися митрополити Іоаникій Слівенський, Антоній Західноєвропейський, Серафим Неврокопський і Григорій Врачанський, які подали прохання патріарху і Синоду підтримати позицію РПЦ та її філії в Україні, територіальну цілісність Московського Патріархату, у тому числі і поза межами Російської Федерації, а також оголосити Вселенського Патріарха єретиком.

Однак завдяки позиції патріарха Болгарського Неофіта, який у день своїх іменин обіцяв розглянути питання визнання ПЦУ на останньому засіданні Синоду, прохання митрополитів-русофілів було передано на розгляд канонічної комісії.

Патріарх Неофіт, на відміну від свого сербського колеги, вважає, що у незалежній державі повинна бути і автокефальна церква. Його сторону у Синоді зайняли наступні митрополити: США, Канади та Австралії Йосип, Великотирновський Григорій, Плевенський Ігнатій, Пловдівський Микола, Доростольський Амвросій, Русенський Наум і Старозагорський Кипріян. Таким чином, незважаючи на збільшення чисельності промосковської партії, вона так і не набрала більшості (7 проти 8, включаючи патріарха).

Проведена 22-24 січня сесія Синоду ознаменувалася також появою на засіданні Синоду прем’єр-міністра Болгарії Бойко Борисова, а також міністра фінансів Владислава Горанова. Участь останнього пов’язана з прийняттям нового Закону про віросповідання, за яким все духовенство країни буде отримувати основну зарплату у розмірі 920 левів (близько 450 євро), що виплачується з коштів платників податків. Закон, зокрема, розробляла Робоча група, сформована з представників Міністерства фінансів, Синоду БПЦ та Головного муфтіяту.

Синод також визначив двох митрополитів, які будуть представляти БПЦ на святкуванні десятиліття обрання та інтронізації патріарха Московського Кирила: до Москви відправляться митрополит Кипріян Старозагорський і Данило Відінський. Наступне засідання Синоду заплановано на кінець лютого.

Напередодні засідання до патріарха і Синоду з відкритими листами і зверненнями виступило кілька суспільно-політичних організацій. Зокрема, найстаріша демократична політична організація Болгарії – Болгарський землеробський народний союз, попросив визнати Православну Церкву України, тоді як Національний рух «Русофіли» з одного боку просив знайти Синод канонічне вирішення українського питання, а з іншого – прийняти рішення, «відповідне братнім почуттям болгарського і російського народів».

Джерело: cerkvarium

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа