В столиці відбувся Перший всеукраїнський фестиваль «Студентська коляда»

«Коли вдуматись в зміст святих пісень коляди, можна багато чого зрозуміти. Там так багато сказано, про новонародженого Ісуса, про нашу віру, та про нас самих. Коли до хати завітають колядники і заколядують, вони вносять тоді у дім почуття радості». Про це говорив Блаженніший Любомир (Гузар) 21 січня 2016 р., у Київському кооперативному інституті бізнесу і права, під час Першого всеукраїнського фестивалю «Студентська коляда», в якому брали участь вертепи з різних ВУЗів України.

Всеукраїнський-Фестиваль-коляди-1024x768

У заході також взяли участь Архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті Апостольський Нунцій в Україні, Владика Йосиф (Мілян) Єпископ-помічник Київський, духовенство Київської архиєпархії, студенти та викладацький склад з різних вишів України.
Насамперед усіх прибулих гостей привітала ректор ККІБІП Тетяна Камінська, яка ознайомила гостей з учбовим закладом, розповіла про ідею започаткування Всеукраїнського фестивалю «Студентська коляда».
Опісля до молоді промовив Блаженніший Любомир. Він розповідав про традицію колядування, яка за Його словами є однією з найкращих частин нашої української культури, та складається з двох елементів: коляди та вертепу.
Архиєпископ-емерит зауважив: «Коли вдуматись в зміст цих святих пісень коляди, можна багато чого зрозуміти. Там так багато сказано, про новонародженого Ісуса, про нашу віру, та про нас самих. Коли до хати завітають колядники і заколядують, тоді вносять у дім почуття радості. Це велика потіха прийняти колядників, – вів далі Він, – послухати їх, та з ними співати. Тому кожен раз, коли заходимо до чийогось дому, або загалом збираємося разом і колядуємо, робимо тоді, щось дуже важливого і гарного. Саме тому потрібно нам за всяку ціну плекати колядування» – наголосив Архиєрей.
Розповідаючи про другий елемент традицій Різдва, Блаженніший розповів про вертепи: «Це властиво є театр, але особливий. Історія людства знає, що ще далеко перед народженням Ісуса Христа, скажімо в старовинній Греції, театри були дуже поширені. Але в першому тисячолітті, багато із того духовного багатства, яким були театри зникло…, такі були обставини життя. Проте під кінець першого тисячоліття, вони почали відроджуватися у вертепах. Люди почали ці Євангельські правди про народження Ісуса Христа, про Його дитинство та юнацтво, представляти у вертепах. Так при помочі тих вертепів відродився і театр».
Ведучи далі Блаженніший Любомир зауважив, що цей фестиваль є початком великої студентської коляди не тільки в Києві, але по цілій Україні: «Я дуже хотів би щоб ви були свідомі, яка це важлива річ. Я надіюся, що з початком цієї ініціативи, ви будете старатися наново плекати найкращі традиції нашої культури»
На завершення Він побажав щоб цей фестиваль з року в рік ріс та розвивався в Києві і поза його межами, задля поширення добра та радості в Україні та цілому світі.
До студентів та присутніх зі словом звернувся також Апостольський Нунцій в Україні Архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті. Він наголосив, що для нього надзвичайно приємно бути разом з українською молоддю та пізнавати традиції України. «Я з великою радістю привожу вам найщиріші привітання Святішого Отця Папи Франциска. Будьте певні Папі Францискові хотілося б сьогодні бути тут з вами. Найщиріші вітання, благословення і вираз справжньої глибокої любові від Папи передаю кожному із вас. Знайте, що Папа усім вам бажає одну річ в особливий спосіб – бажає вам миру в Україні. Папа також знає одну надзвичайно важливу річ, про яку говорив мені коли ми з ним зустрічалися, – про те, що молодь в Україні є справжніми ідеалістами. І це є надзвичайно прекрасно! Тому що це каже про велике, глибоке бажання жити і зростати в добрі» – наголосив Він.
Нунцій також виразив українській молоді побажання: «Майте завжди бажання бути тою країною, яка відважно і сміливо крокує вперед, яка хоче добра і справедливості для всіх. Та пам’ятайте те, що країні, яка ставить в центрі Ісуса Христа – все під силу”.
Після промов розпочали і самий фестиваль, підчас якого виступали колективи з Києва, Львова, Богуслава, а саме; Фольклорний гурт «Коляда» Богуславського гуманітарного коледжу імені Івана Семеновича Нечуй-Левицького, театр «Сад» Центру студентського капеланства Львівської архиєпархії УГКЦ, Колектив Київської Трьохсвятительської духовної семінарії, Колектив Товариства українських студентів-католиків «Обнова», Колектив Київського кооперативного інституту бізнесу і права, Студентське братство Національного університету «Києво-Могилянська академія», Народний ансамбль пісні і танцю «Черемош» Львівського національного університету ім. Івана Франка.
Всі вони презентували різного роду коляди та вертепи, які були неповторними та цікавими дійствами. По завершенні заходу учасники отримали цінні подарунки від організаторів фестивалю.
Зазначимо, що організаторами заходу виступили Київський кооперативний інститут бізнесу і права Київської регіонал споживспілки та Центр академічного душ пастирства Київської архиєпархії УГКЦ, яким опікується знаний душ пастир молоді о. Максим Рябуха, СДБ.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа