В Статут ЗСУ можуть внести заборону на використання мобільників в зоні бойових дій

Народний депутат  Ірина Фріз зареєструвала законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України» щодо використання персональних пристроїв безпроводового доступу».

Законопроект передбачає регламентацію використання особистих пристроїв зв’язку (телефони, смартфони, планшети тощо), що належать військовослужбовцям України, у зоні АТО та безпосереднього зіткнення з противником для підвищення безпеки їх перебування у зоні бойових дій.

«Нещодавно я вже зазначала, що дослідження інформаційної складової в зоні АТО виявили серйозні проблеми з боку використання мобільних телефонів військовослужбовцями в зоні бойових дій. Так, російські підрозділи радіоелектронної боротьби ведуть активний моніторинг радіопростору та використовують дані геолокації, що передають мобільні пристрої, особливо смартфони, як координати для наведення систем РСЗВ та артилерії. Також існують факти наведення вогневих систем за випроміненням звичайних телефонів. Є всі підстави вважати, що суттєва кількість випадків ураження наших підрозділів, особливо на марші, могли стати результатом використання або фонової роботи мобільних телефонів», – пояснила народний депутат.

У результаті на базі досвіду країн НАТО, інших країн, враховуючи специфіку України розроблений законопроект, що має на меті ввести чіткі, прості, зрозумілі та обґрунтовані правила використання військовослужбовцями персональних пристроїв безпроводового доступу: які пристрої, де, коли їх застосовувати, при яких умовах, хто та як дає дозвіл на використання, в яких випадках категорично забороняється користуватися ними.

Ірина Фріз упевнена, що «виконання таких правил дозволить зберегти як безпеку всього підрозділу, так і можливостей військовослужбовців спілкуватися з рідними».

«Маємо розуміти, що з початком перемир’я Україна не лишилася небезпеки на Сході. Тому, незважаючи на припинення вогню, ми маємо продовжувати активну розбудову армії, її модернізацію, підвищення боєздатності, в тому числі через зміну нормативних документів, що були розроблені ще за радянських часів та морально застарілі. Законопроект погоджений з керівництвом Міністерства борони та, маю надію, буде швидко прийнятий парламентом», – наголосила народний депутат Фріз.

Джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа