В США обговорили російське втручання у вибори в Україні

У Вашингтоні відбулася міжнародна конференція «Х Українсько-американський безпековий діалог» в якій взяли участь члени Ради засновників Української стратегічної ініціативи Андрій Левус і Сергій Висоцький.

Конференція була присвячена в першу чергу питанню дестабілізації з боку РФ ситуації в Україні напередодні президентських виборів у нашій державі.

«Кремль і надалі продовжує підготовку підґрунтя для реалізації силового тиску на виборчий процес в Україні шляхом нарощування своєї військової присутності в прикордонних з ОРДЛО районах та безпрецедентної мілітаризації Криму. Не виключено, що залежно від результатів весняних виборів до планів Кремля на 2019 рік входить силове досягнення повного контролю над всім узбережжям Азовського моря та розширення окупованих територій в напрямку Маріупольському операційному напрямку», – розповів Андрій Левус.

Він також наголосив, що саме зараз, через агентів впливу Кремля, реалізується ідея федералізації, розігрується чергова “донецька карта” і за результатами виборів, – Україні “на баланс” планується повернути розграбований регіон, що ляже каменем на українську економіку, при цьому контроль за ділянкою захопленого державного кордону не повернеться.

У свою чергу Сергій Висоцький наголосив на ряді тем, що просуває РФ в українському інформаційному полі, що здатні підірвати політичну стабільність та керованість в країні, спровокувати хаос і послабити можливість України до опору російській агресії:

«Відбувається нав’язування ідеї можливої фальсифікації виборів шляхом вкидання інформації про підготовку підкупу виборців, формування передвиборчих сіток тощо. Це є особливо небезпечно, оскільки може призвести до делегітимізації обраного глави держави, що, очевидно, вигідно Росії. Цей порядок денний почали активно нав’язувати опозиційні до П.Порошенка кандидати – Тимошенко, Гриценко, меншою мірою проросійські Бойко чи Вілкул.
Помітна актуалізація проросійськими політиками та ЗМІ необхідності мирного завершення конфлікту на Донбасі в російському політичному форматі – федералізація і автономізація Донбасу, винесення за рамки питання Криму. Ключовою фігурою, яка де факто, модерує ці процеси в Україні є Віктор Медведчук. Саме він озвучує всі ключові російські меседжі. Крім того під його контролем перебувають ряд ЗМІ – зокрема телеканали «Інтер», «112», «NewsOne», – відзначив Висоцький.

Члени Ради засновників УСІ переконані, що обізнаність та оперативна реакція на виклики здатна мінімізувати загрози, а спільні зусилля органів влади та громадянського суспільства в напрямку протидії російському втручанню, а також тверезий погляд і критичне мислення дозволить відстояти державницький порядок денний у протистоянні з псевдопатріотичною риторикою та навязаним проросійськими силами популізмом.

«Відстояти державницьку лінію, зовнішньополітичний курс на ЄС і НАТО є першочерговими задачами, заради чого в країні вже створено громадсько-політичну платформу «Євроатлантичний порядок денний для
України», яка є здоровою альтернативою різного роду реваншистам і популістам», – наголосили члени Ради засновників УСІ.

УСІ

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа