В Росії встановлений рекорд смертності з часів Другої світової

AngryRussiaРосійська Федерація стрімко вимирає. А влада продовжує грати в геополітичні ігрища, зовсім не звертаючи уваги на те, що діється всередині країни.

Колишній радник Росстату, а нині демограф і незалежний експерт Олексій Ракша повідомив в пості в Facebook, що, за його даними, в Росії відбулося «епохальна подія»: за 12 місяців з жовтня 2020 по вересень 2021 природний спад населення, швидше за все, виявилася найбільшою в мирній історії: близько 997 тис. чоловік. «Мова йде про виживання нації, але всім начхати»: в Росії встановлений рекорд смертності з часів Другої світової.

Але це ще не все: Росія, навіть за офіційною статистикою, зараз займає перше місце в світі по смертності від COVID-19. При цьому, за даними фахівців, офіційна статистика смертності в результаті причин, викликаних захворюванням COVID-19, занижена в 4-5 разів. У квітні The New York Times назвала Росію лідером з надлишкової смертності в пандемічний період.

russianCOVID

І ще одна російська особливість: зростання смертності відбувається на тлі поліпшення ситуації в розвинених країнах. Що взагалі не дуже характерно для пандемій, якщо в конкретній країні немає якихось суто місцевих факторів, що погіршують ситуацію.

Фактор же, якщо підійти дуже загально — один. Росія має відстале за ціннісними установками населення і за багатьма статистичними показниками держава з «європейським» (низьким) рівнем народжуваності.

Якщо ж узяти конкретно титульну націю, то за останнім пунктом справи ще гірші, ніж в середньому по країні.

До речі, той же Олексій Ракша прогнозує, що населення Росії буде знижуватися і далі. «Ми в подвійному капкані. У нас народжуваність як у розвинених країнах, а смертність як в тих, що розвиваються», – пояснив він.

Свободный Идель-Урал / Free Idel-Ural

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа