В Росії ліквідовують Міжнародний Меморіал

inoagent

Генпрокуратура Росії подала позов до Верховного суду про ліквідацію Міжнародного Меморіалу – за систематичні порушення законодавства про «іноземних агентів», а саме про немаркування матеріалів організації.

Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне та правозахисне товариство «Меморіал» (скорочено – Міжнародний Меморіал) – некомерційна організація, що займається дослідженням політичних репресій у СРСР та сучасній Росії, сприяє моральній та юридичній реабілітації осіб, які зазнали політичних репресій.

У жовтні 2016 року Мінюст РФ заніс Міжнародний Меморіал до реєстру «некомерційних організацій, що виконують функцію іноземного агента».

Згідно з російським законодавством, «іноземним агентом» є некомерційна організація, яка отримує грошові кошти та інше майно від іноземних держав, громадян, організацій (в тому числі і міжнародних) і бере участь у політичній діяльності на території РФ в інтересах іноземних джерел. Однак «Меморіал» політичною діяльністю не займається, а також діяльністю в інтересах «джерел фінансування».

«Ми неодноразово заявляли, що закон від початку задуманий як інструмент для розправи з незалежними організаціями, і наполягали, що він має бути скасований, – мовиться в заяві Правління „Меморіалу“ з приводу позову про ліквідацію. – Проте поки закон існує, ми вимушені виконувати його вимоги».

Правозахисники вважають, що жодних законних підстав для ліквідації Міжнародного Меморіалу не існує.

«Це політичне рішення про знищення товариства „Меморіал“ – організації, що займається історією політичних репресій і захистом прав людина», – йдеться у заяві.

Судове засідання призначене на 25 листопада.

Джерело: khpg.org

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа