В російській Думі з’явилась ідея скасувати український гімн

Семен Погорілий, Росія

Екстреміст Чубинський і хай буде Москва

На кожному історичному відрізку є події, які перегукуються з сьогоденням.

Депутат Государствєнной Думи РФ Роман Худяков звернувся до Мінюсту РФ з проханням визнати екстремістським твором гімн України і всі варіанти вірша Павла Чубинського, які лягли в його основу.

“Это человек, который ядом всегда дышал против нас, против граждан Российской Федерации. Против “москалей”, как он выражается”, – заявив Худяков відносно Чубинського.

“Что мы дойдем, мы покорим, мы пойдем в кровавый бой до Дона… пускай они переделывают гимн”, – заявив Худяков. Ще якби Худяков підказав, як переробити гімн – Верховна Рада  6 березня 2003 р в якості гімну затвердила перший куплет пісні і приспів, в яких рядки, що викликали обурення Худякова, відсутні.

Павло Чубинський написав вірш, який ліг в основу гімну України, восени 1862 року. Тож цікаво, яким чином Павло Чубинський міг дихати проти громадян РФ в 1862 р.,  коли був написаний вірш, а держави Російської Федерації не було. Хіба що випад Худякова свідчить про те, що імперські великодержавні традиції передаються із покоління в покоління.

Перша письмова згадка про Москву приведена в Іпатіївському літописі – 4квітня 1147 р. Юрій Довгорукий запросив новгород-сіверського князя Святослава Ольговича на військову нараду: «Прийди до мене, брате в Москов». Чи була до того вже Москва, чи тільки постала – невідомо. А в тому, що засновником Москви київський князь Юрій Довгорукий, більшість істориків не сумнівається. Події 1000-літньої давності отримали неочікуване продовження сьогодні. Спочатку це скидалося на жарт, затим надійшла інформація про можливість підписання розпорядження мера Києва про скасування Москви. Виходить, київський градоначальник заснував Москву, той же градоначальник Москву і скасував. Розпорядження має пафосну назву: «Про відновлення історичної справедливості та виправлення помилок колишніх вищих посадових осіб іста Києва» (копія Розпорядження додається).

Оскільки розпорядження ще не підписано, гадаємо, що треба українцям Москви, Росії звернутися до київської влади з тим, що так, українська державність має історичну першість, але скасовувати Москву недоцільно.

cansel_Moscow

kreml-v-ogne

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа