В Раді заговорили про закон про відшкодування збитків за зруйноване війною житло

Держава має забезпечити необхідними коштами жителів Донбасу, що втратили своє житло, внаслідок бойових дій. На цьому наголосив народний депутат Олег Недава на брифінгу у Верховній Раді.

«Держава має звернути увагу на людей, які втратили своє житло, внаслідок ведення бойових дій на Донбасі. Це люди, які зараз не мають ніякого статусу. Єдиний статус, який вони мають – це статус “бомжа”. Громадяни з окупованих територій можуть отримати статус переселенця, а ці люди – жителі контрольованих Україною районів, але знищених, внаслідок бойових дій, не можуть отримати нічого! Сьогодні вони не отримують нічого, не мають житла, вони не отримують субсидій», – заявив Олег Недава.

Народний депутат закликав колег по парламенту ухвалити проект Закону про виплату допомоги тим громадянам України, які проживають та зареєстровані на території України, але втратили житло, внаслідок бойових дій.

«Закон 4301 дає державі можливість виконати свої зобов’язання перед громадянами по відшкодуванню зруйнованого житла. Усіх жителів Луганської та Донецької області я хочу запевнити, що ця справа буде доведена до завершення», – сказав Олег Недава.

За його словами, проектом Закону «Про відшкодування збитків за зруйноване (знищене) або пошкоджене приватне житло особам, приватне житло або приватні домогосподарства яких було пошкоджені (зруйновані) під час проведення антитерористичної операції» передбачається визначити розмір та порядок відшкодування збитків; порядок обстеження об’єктів, розташованих в населених пунктах на відповідних територіях Донецької та Луганської областей; категорії пошкодження об’єктів; порядок взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Законопроектом також передбачено здійснення компенсаційних виплат населенню для часткового відшкодування вартості будівництва та придбання житла замість знищеного, капітального та поточного ремонту пошкодженого житла, часткового відшкодування вартості зруйнованих або пошкоджених господарських приміщень, вартості майна, що знаходилось у зруйнованих об’єктах, які не підлягають відновленню та непридатні для подальшого проживання.

Джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа