В ООН розказали про військові злочини російських найманців у ЦАР

Rosijski-najmantsi-u-TSAR

В ООН розказали про військові злочини російських найманців у Центральноафриканській республіці (ЦАР). Про це написала The New York Times.

За інформацією видання, доповідь буде опубліковано найближчим часом. Вона заснована на фотоматеріалах, свідченнях очевидців та інформації місцевих чиновників.

ООН провела розслідування та дійшла висновку, що росіяни та урядові війська ЦАР здійснювали військові злочини – грабували будинки, захоплювали школи, вбивали мирних жителів, в тому числі вірян у мечеті, де ховалися повстанці.

Російські найманці, що діяли під виглядом неозброєних військових радників, вели урядові війська. За інформацією організації, в країні максимально діяло 2,1 тис. «військових інструкторів» з Росії.

Мова в доповіді йде про події січня-лютого 2021 року. У цей період урядові війська вели контрнаступ на позиції повстанців у кількох містах.

Obra124124zets-oblozhky-2-1-768x403

За даними NYT, російські бойовики зайняли позиції в найбільших гірничодобувних центрах ЦАР з великими запасами алмазів.

Російська влада стверджувала, що в ЦАР ніколи було не більше 550 інструкторів.

Про розстріл російськими найманцями разом з урядовими військами розстріляли близько 20 цивільних у Центральній Африканській Республіці в лютому цього року вже писало інше американське видання – CNN.

Масове вбивство сталося, коли армія ЦАР і російські найманці відбили місто Бамбарі у повстанців.

Місцеві жителі після початку атаки сховалися у мечеті, однак незабаром військові і найманці прийшли туди і, як розповіли CNN очевидці, відкрили неконтрольований вогонь по присутніх.

За даними деяких джерел телеканалу, у мечеті могли перебувати два члена повстанського угрупування «Селека», однак вони не були озброєні.

Джерело: Український мілітарний портал

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа