В олігархічній країні зброю можуть мати лише олігархи

Такої думки дотримується український політичний та громадський діяч, народний депутат України, голова Одеської обласної організації ВО «Свобода» Павло Кириленко. На своїй сторінці у Facebook він детально пояснив свою позицію відносно озброєння українців. Наведу його запис дослівно.

«СРСР був дуже мілітаризованою державою, яка тримала величезну армію, часто не маючи змоги навіть нормально її прогодувати. На кіно- та телеекранах, на сторінках книжок і періодичних видань озброєні до зубів «позитивні герої» (червоноармійці, червоні партизани, чекісти, міліціонери) не припиняли боротьби «за світле майбутнє» проти різномастих ворогів. Проте простій людині у повсякденному житті категорично заборонялося мати будь-яку зброю, крім хіба що гладкоствольної мисливської (на володіння нею накладався ряд обмежень).

Доходило до абсурду: наприклад, пересічним громадянам заборонялося навіть вивчати бойові мистецтва. У 1981 році в СССР було заборонено карате із запровадженням відповідної статті до кримінального кодексу. Причому не можна було навіть в приватному порядку навчати карате, скажімо, свого друга.

Після проголошення незалежності України посткомуністична номенклатура, яка прийшла до влади, всіляко уникала кардинальних перетворень у багатьох сферах життя (хіба що за винятком дерибану державної економіки) і зрозуміло категорично не бажала озброєння населення. Зрозуміло, що дійсна причина заборони на володіння зброєю була такою ж самою, як і при СССР, тобто страх можновладців перед «маленькими українцями» В олігархічній країні зброю можуть мати лише олігархи».

На підтвердження своєї позиції Павло Кириленко навів також влучне висловлення свого однодумця Олеся Рахманного: «В нинішніх умовах неоголошеної війни з Росією та сепаратиської загрози всередині держави озброєнню патріотично налаштованих українців немає альтернатив. Не контрактники, міліція/поліція, нацгвардія, які є частиною державних структур, а лише озброєний та відповідно мотивований народ здатен захистити і власні домівки, і країну загалом. Згадаймо події дворічної давнини на Донеччині, коли цілі міліцейські відділки «лягали» під сепаратистів, а патріотичні донеччани збиралися в центрі Донецька на багатотисячні проукраїнські маніфестації. Якби ці люди тоді мали хоча б стрілецьку зброю, то зараз би не було ані «ДНР» з «ЛНР», ані десятків тисяч жертв і майже повністю зруйнованого українського Донбасу».

Тож, прагнучи запозичувати європейський досвід, Україна мала б повчитися у Естонії. Там за громадянами офіційно визнане право на володіння зброєю.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа