В Одесі знімають кіно про традиції місцевої скрипкової школи

В Одесі розпочалися зйомки про легенду скрипкового мистецтва – знаменитого музиканта і педагога Петра Столярського. Художній фільм під назвою «Тарантела пізньої осені» знімає одеський режисер Ігор Петров-Козловський. В картині задіяні колишні й нинішні учні школи ім. П. Столярського. У сюжеті переплелися історичні і ліричні історії з життя легендарного викладача.

Головна інтрига фільму – як посварилися, а потім порозумілися знамениті випускники школи. За сюжетом, в 1937 році коханню молодих студентів-скрипалів Олени і Олексія завадив неправдивий донос, а в наші дні на арену виходять уже їхні опуки теж учні музшколи. Ролі закоханих виконують актриса Російського театру Світлана Климова і актор ТЮГу Андрій Гончар. «Онуки головних героїв, яких грають нинішні вихованці школи, з’ясовують, хто написав донос і мирять бабусю і дідуся», – каже режисер Ігор Козлов-Петровський.

У головній ролі знімається Анатолій Індрицанін, який вважає образ свого героя досить складним для втілення, адже досі ні в театрі, ні в кіно образ Столярського ніхто не створював. «Ми керувалися записами самого Петра Соломоновича, спогадами його учня Давида Ойстраха. Крім того, моя матуся була знайома зі Столярським, і з самого дитинства я чув оповідання про нього. Наприклад, він часто запитував: «Коли ви збудуєте школу імені мене». А ще любив говорити: «Ви мене обурили на так». Я спробував оживити ці рідкісні одеські фрази», – розповідає виконавець ролі Столярського.

Зйомки відбуваються на кіностудії Довженка та на вулицях, у дворах в історичній частині Одеси. На початку листопада, коли юних героїв стрічки знімали біля обласного управління міліції, в епізодичних ролях знялися і співробітники міліції, які зіграли самих себе.

Фільм створюється кінокомпанією «Південь–фільм» за підтримки Одеської кіностудії та Одеського відділення Національної спілки журналістів України. «Велику підтримку нам надає викладач школи Столярського професор Тетяна Фоміна, – розповідає режисер. – Її талановиті учні прикрашають наш музичний проект. Загалом фільм буде сповнений класичною музикою та історією Одеси. А під Новий рік ми плануємо прем’єру на Одеській кіностудії. Сподіваємося, що наша нова лірична історія сподобається українським глядачам».

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа