В Одесі завершився VI Міжнародний конкурс піаністів пам’яті Еміля Гілельса

Він проводився 20-29 жовтня за участю 123 молодих піаністів із 13 країн світу. Засновано конкурс Міністерством культури України за ініціативи Одеської національної музичної академії імені А. В. Нежданової та Міжнародного фонду імені Еміля Гілельса.

Одесити пишаються своїм земляком – «генієм клавіш», як незмінно називали Еміля Гілельса у всьому світі. У 8 років Еміль вступив до Одеського музичного технікуму, в 13 дав перший сольний концерт. В 14 літ був зарахований в Одеську консерваторію, а через рік грав на Всеукраїнському конкурсі в Харкові (за віком поза конкурсом), де отримав урядову стипендію. В 16 років Гілельс взяв участь у Першому всесоюзному конкурсі музикантів-виконавців і своєю віртуозною грою покорив музичний світ.

Виступаючи на відкритті конкурсу, губернатор Одещини Міхеїл Саакашвілі сказав: «Радий, що в Одесі відбувається така подія. У радянські часи місто намагалися «засунути» казна-куди, а незалежна Україна так і не розкрила до кінця його потенціал. Пора змінювати цю ситуацію».

У рамках конкурсу на сценах Одеської національної музичної академії ім. Антоніни Нежданової і філармонії упродовж 10 днів пройшли 3 тури відбору кращих піаністів, репетиції з оркестром, майстер-класи метрів музики, концерти лауреатів минулих років і членів журі. Завершенням конкурсу став урочистий гала-концерт у Великій залі філармонії.

За рішенням журі конкурсу, до складу якого входили відомі піаністи та педагоги: Грем Скотт (Велика Британія), Володимир Вінницький (США), Міхаїл Яновицький (США), Анна Маркарова-Якубович (Франція), Ольга Ліфоренко (Київ), Павло Муляр (Одеса), Тетяна Фоміна (Одеса), Анатолій Кардашев (Одеса), серед учасників були визначені переможці. Першої премії та золотої медалі удостоєні: Жибек Кожахметова (Казахстан), Олексій Канке (Україна, Київ), Тетяна Шафран (Україна, Болонья) та Володимир Кочнєв (Україна, Одеса).

«Конкурс пройшов на найвищому рівні, – завірила зі сцени виконавчий директор свята Тетяна Алейникова–Сокол. – Гран-прі ми не присуджували, зате є чотири перших премії. Музиканти Одеси відкриті колегам усіх національностей і переконані, що настане час, коли мистецтво переможе у всьому світі».

«У наш час проводити міжнародний конкурс – це подвиг, але ми впевнені, що організатори цей подвиг ще неодноразово повторять, – заявила директор департаменту культури і туризму Одеської міськради Тетяна Маркова. – Не в образу іншим учасникам, Одеса покладає надії саме на своїх талановитих дітей, і сьогодні я вручаю спеціальний приз «Надія» від міського голови одеситам Олександру Лойко і Аміні Чобанзаде».

Відмітно, що цей міжнародний конкурс в Одесі залишився єдиним, який проводиться в Україні.

Сергій Горицвіт

На світлині: за роялем лауреат конкурсу Олексій Канке (Київ)

1 За роялем лауреат конкурсу Олексій Канке (Київ)

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа