В Одесі затримано диверсантів, якими керували російські спецслужби

Ще наприкінці минулого року громадський діяч, заступник голови обласної організації партії «УДАР», отаман Чорноморського гайдамацького з’єднання Сергій Гуцалюк на своїй прес-конференції повідомляв, що сепаратистське підпілля в Одесі вже почало складати розстрільні списки українських активістів. Здогадатися, що за спинами сепаратистів стоїть Головне розвідувальне управління Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації, було не важко. Це під керівництвом ГРУ Росії в окупованому Криму одеські сепаратисти Ігор Дмитрієв, Олександр Васильєв і Олексій Албу створили так званий «Комітет визволення Одеси», який проводить підривну діяльність і виношує плани фізичного знищення активістів Евромайдану.

У вівторок, 15 вересня, співробітники СБУ запобігли цілій серії злочинів, які готувалися влаштувати в Одесі завербовані російськими спецслужбами диверсанти. Зокрема вони планували здійснити замах і забити прутами євромайданівця Сергія Гуцалюка. Того самого Гуцалюка, який тиждень тому разом з іншими майданівцями вимагав від депутатів проросійськи налаштованої Одеської міськради визнати Росію країною-агресором. За версією силовиків, безпосередніми виконавцями злочину мали бути члени одного із районних осередків Одеської обласної організації Комуністичної партії України, завербовані колишнім співробітником ГРУ ГШ Російської Федерації Андрієм Коваленком. Як розповів на допиті один із затриманих, диверсанти пройшли підготовку в Криму, після чого повернулися в Одесу, щоб приступити до реалізації планів – влаштування протестних маршів, мітингів, вибухів і вбивств.

Ціллю номер один був обраний Гуцалюк, який проживає селі Корсунці під Одесою. «Убити його планувалося на під’їзді до свого будинку — для цього мали були використані коктейлі Молотова і металеві прути, – повідомив на допиті один із диверсантів. – На запитання, що зробили б, якщо б в авто були в той час родичі чи діти Гуцалюка, Коваленко відповів однозначно – ліквідували б усіх».

Та до вбивства справа не дійшла, так як співробітники СБУ напередодні затримали шістьох диверсантів. У них були вилучені фотографії Гуцалюка, що підтверджують інтерес злочинців до його персони. Силовики також стверджують, що євромайданівський отаман був ні в якому разі не єдиною метою диверсантів. Вони планували організувати вибухи у місцях базування силових відомств Одеси, а також підпалити офіси патріотичних організацій – Автомайдану, «Правого сектору», «Самооборони» та інших. На даний момент затримані дають свідчення. Кримінальне провадження почато за ч. 1 ст. 14 (приготування до злочину) і ч. 1 ст. 258 (терористичний акт) Карного кодексу України. Тривають невідкладні оперативно-слідчі дії щодо встановлення і притягнення до відповідальності й інших спільників диверсійно-терористичної групи.

Російські й проросійські ЗМІ інформацію СБУ України про затримання диверсантів, якими керували спецслужби РФ, ігнорують. Натомість вони тиражують заяву прес-служби КПУ, яка відхрещується від участі комуністів у підготовці терактів. «Подібне гарячкове марення – результат дебілізації українського суспільства, яка здійснювалася всі роки незалежності й у підсумку обернулася фашистським переворотом і здачею України під зовнішнє управління США, обернулася братовбивчою громадянською війною і соціальним геноцидом народу», – заявили у КПУ, майже дослівно повторюючи тези російської пропаганди.

А у причетності комуністів до підготовки терактів легко пересвідчитися, переглянувши викладене у мережі відео, на якому «птах Симоненка» розповідає слідчим, як він за допомоги «яструбів Путіна» збирався убити українського активіста і ким була спланована кривава акція. Не забули одесити і затримання на весні злочинної групи, причетної до здійснення десяти терористичних актів. Тоді ці диверсанти заявили, що вони сповідують «комуністичні ідеали».

Сьогодні, коли в Адміністративному суді Києва розглядається справа відносно заборони Компартії України, ці свіжі документальні докази з Одеси мають стати вагомою підставою, аби відправити КПУ на смітник історії.

Сергій Горицвіт

На світлині: Сергій Гуцалюк.

1 Сергій Гуцалюк

Відео: https://www.youtube.com/watch?t=5&v=8ft5Sg_OIfI

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа