В Одесі затримано диверсантів, яких курирували спецслужби РФ

Російські спецслужби, вважаючи Одесу російським містом, де жителі нібито з нетерпінням чекають на визволення «зеленими чоловічками» Путіна, прагнуть підтвердити це постійними терористичними акціями. Вибухи тут відбуваються постійно, а найпотужніший з них стався під стінами обласного управління СБУ 27 вересня 2014 року, коли потужність його становила 5-7 кг у тротиловому еквіваленті. Оголошена тоді в місті спецоперація «Перехоплення» триває і донині, а цими днями вона увінчалася реальними успіхами.

У справі вибуху біля СБУ 19 жовтня цього року затримано трьох підозрюваних, які пройшли спеціальну підготовку в Росії. Глава Служби безпеки України Василь Грицак доповів Президенту Петру Порошенку про «російський слід» у цьому теракті. Відповідальність за вибух взяло на себе так зване «одеське підпілля», яке розмістило Інтернеті відеоролик з території окупованого Криму. «Ми сприйняли це як виклик і доклали максимум зусиль для розкриття справи. Сьогодні можу доповісти – злочин розкрито, затримані троє його виконавців, проведено 22 обшуки. Ми також маємо інформацію про замовників, які надсилали злочинній групі вказівки, вони рано чи пізно також будуть притягнуті до відповідальності», – повідомив глава СБУ.

Під час обшуків вилучені речові докази протиправної діяльності затриманих, вогнепальна зброя, боєприпаси. Оперативники виявили елементи саморобної бомби, аналогічної тій, що була закладена під будинок СБУ. У зловмисників вилучено велику кількість сепаратистської символіки та антиукраїнських матеріалів. Приморський районний суд Одеси відправив усіх трьох підозрюваних у СІЗО.

Те, що до завершення розслідування і проведення суду не повідомляє СБУ, оприлюднив активіст одеського Євромайдану, керівник Ради громадської безпеки, кошовий отаман козацького товариства «Чорноморське Гайдамацьке З’єднання» Марк Гордієнко. За його словами, затримано організатора теракту, співробітника кафедри хірургії Одеського національного медичного університету Володимира Грубника. Він 1983 року народження. Під час затримання підозрюваний накинувся на співробітника спецпідрозділу СБУ «Альфа».

«Це ж треба бути таким ідіотом із пристойної родини лікарів, щоб організувати терористичну групу, особисто самому на мопеді приїхати і підкласти вибухівку. При затриманні вчепився зубами в альфівця, намагаючись перегризти йому зубами артерію. Ось такий хірург Грубник на кличку Єгорка», – зауважив Марк Гордієнко. Повідомив він і прізвища подільників Грубника. Це Волков і Гуменюк, які також уже затримані. А ще Марк навіть сфотографував затриманих під час допиту і виклав знімок на своїй сторінці у Facebook.

Усі троє перебуватимуть у слідчому ізоляторі впродовж наступних двох місяців. Їх підозрюють також у причетності до ряду інших підривів адмінбудівель і офісів громадських структур в Одеській і Миколаївській областях.

Сергій Горицвіт

На світлині: на місці вибуху біля приміщення СБУ в Одесі, підозрювані у тероризмі на допиті.

Фото прес-служби СБУ та Марка Гордієнка.

 1 На місці вибуху біля приміщення СБУ в Одесі

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа