В Одесі затримали терористів, які діяли під личиною «православних козаків»

В Одесі триває операція по зачистці міста від сепаратистів і терористів. Список затриманих 13 квітня поповнила група осіб, що маскувалися під активістів Всеукраїнської громадської організації «Православне козацтво», яку було створено в 2010 році на базі обласного комітету ветеранів Афганістану. Козаків-диверсантів очолював верховний отаман, колишній депутат міськради Олександр Луценко. А кількома днями раніше оперативники затримали настоятеля одного з храмів Біляївського району протоієрея Георгія Д., у якого вилучили бойові гранати і оптичний приціл.

За даними СБУ, до складу затриманої диверсійної групи з 27 осіб входили антимайданівці, які причетні до трагічних подій 2 травня. З метою дестабілізації ситуації учасники цієї терористичної організації планували терористичні акти і вбивства на території Одеси та області, діючи в інтересах Російської Федерації за завданням представників «ДНР» і «ЛНР». Затримані бойовики не тільки планували підривати мости і оголошувати «Одеську народну республіку», а й готували замах на народного депутата заступника голови парламентської фракції Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Олексія Гончаренка та ще двох активістів Євромайдану. За цю «роботу» кілерам обіцяли заплатити 150 тисяч доларів США.

У ході спецоперації було вилучено автомати, пістолети, боєприпаси для них, оптичні приціли, пристрої безшумної стрільби, гранати, вибухівку, військову амуніцію, а також прапори «Новоросії», «Одеської народної республіки» і георгіївські стрічки.

Ватажок «козаків» Олександр Луценко добре відомий в Одесі. Свого часу він «засвітився» незаконним привласненням бойових нагород, в чому був публічно звинувачений головою обласної спілки ветеранів Афганістану Афанасієм Радуканом на зустрічі ветеранів-афганців в Одеській міськраді. «Луценко просто купив нагороди на ринку», – заявив тоді Радукан. Крім того, Луценка звинувачували у причетності до махінацій у сфері житлового будівництва.

До речі, трьох терористів, що називали себе «православними козаками», правоохоронці нейтралізували ще у травні минулого року. Тоді за завданням московських координаторів підривники влаштували вибух у дворі одного з одеських готелів, отримавши за це винагороду 10 тисяч доларів. Але сама терористична організація продовжувала діяти.

Тепер, схоже, терористичне «Православне козацтво» вже не воскресне. Але говорити, що Одесу вже убезпечено від замахів диверсантів, поки що зарано. Як повідомив заступник командуючого АТО Валентин Федичев, в ці дні в Донецьку на базі бандформування «Восток» проходять підготовку близько 20 диверсійно-развідувальних груп (по 5 чоловік кожна). Наприкінці травня новоспечені диверсанти-партизани будуть направлені в Одесу і Харків. Озброєння, вибухівка, засоби зв’язку і кошти вже знаходяться у тайниках цих міст. Тож будьмо пильними!

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа