В Одесі вшанували пам’ять “живого смолоскипа СРСР” – Олексу Гірника

girnyk

З нагоди річниці народження Олекси Гірника в Одесі, Южному та Ізмаїлі активісти місцевих молодіжних громадських організацій «Студентська Свобода» провели вечори пам’яті Героя України. Його називають смолоскипом нації. 22 січня 1978 року цей український дисидент і політв’язень вчинив самоспалення біля могили Тараса Шевченка на знак протесту проти русифікації.
В Одесі лекцію прочитала голова «Студентської Свободи» у національному університеті імені І. Мечникова Ярослава Вітко. «У житті Олекса Гірник часто говорив: «Хочу вмерти за Україну». І він за неї вмер. Його самоспалення – це його форма боротьби. Своєю смертю він прагнув висловити протест проти поневолення України Російською імперією та привернути увагу людей до жахливих наслідків московської політики зросійщення України», – зазначила активістка.
Після лекції присутнім був запропонований до перегляду фільм «Смолоскип (самоспалення Олекси Гірника)», по завершенню якого відбулося обговорення значення в історії боротьби за Українську державність постаті Олекси Гірника.
«Вчинок Олекси примушує людей задуматися над долею нашого народу, над своєю долею. Виникають питання, що ж це за таке оточення у нас і які ж ці «братерські» обійми, що звільнятися від них люди були вимушені самоспаленням? Відповідь, мабуть, одна – Олекса Гірник віддав життя заради свого народу недарма. Свій жертовний вчинок він перетворив на потужну зброю опору і освітив шлях українському народу до своєї волі і долі, до своєї хати, де, за словами Шевченка, «своя правда», – наголосив організатор заходу, очільник «Студентської Свободи» в Одеській області Олександр Вінницький.

Одеса. Свободівська юнь вшанувала пам’ять Олекси Гірника_html_a10a72
У місті Южному активістам «Студентської Свободи» довелося проводити свій захід просто неба. Коли вони увечері 29 березня прийшли до зали, де заздалегідь домовилися  провести вечір присвячений пам’яті Олекси Гірника, їм повідомили, що за вказівкою міської ради у приміщені їм відмовлено. Так місцеві керманичі, серед яких усе ще залишаються спадкоємці режиму Януковича, помстилися свободівцям за спроби  очистити міську владу. Юних патріотів це не розчарувало, а надихнуло на продовження боротьби, за оновлення України. Під гасла «Слава нації!», «Слава героям!» вони заявили, що доведуть до переможного кінця справу, за яку віддав своє життя Олекса Гірник.
Сергій Горицвіт
На світлинах: Олекса Гірник, записка Олекси Гірника.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа