В Одесі вперше пройшла смолоскипна хода на честь Степана Бандери

З нагоди 107-ої річниці з дня народження ідеолога українського націоналізму, лідера ОУН Степана Бандери одеські активісти ВО «Свобода», «Правого сектору», молодіжного військово-спортивного товариства «Сокіл», громадського корпусу «Азов» та інших організацій 1 січня 2016 року провели факельний марш Честі. Ще рік тому таку ходу в Одесі влада заборонила через суд, тож тоді українським патріотам довелося обмежитися мітингом біля пам’ятника Тарасові Шевченку в тісному кільці міліціянтів. Тож цьогорічна хода стала першою в історії міста.

1 Смолоскипна хода патріотів на Дерибасівській

Більш як триста учасників акції під барабанний бій із запаленими смолоскипами та скандуванням «Бандера, Шухевич – герої України!» пройшли від пам’ятника Кобзареві центральними вулицями міста до пам’ятника Дюку. Попереду колони учасники несли банер із висловом Степана Бандери: «Нашим природним середовищем стало вже змагання, змістом нашого життя – боротьба». Під час ходи учасники також скандували: «Слава Україні – смерть ворогам!», «Слава воїнам АТО!», «Слава Небесній сотні!», «Україна понад усе!», «Путин х…йло», «Бандера прийде – порядок наведе». А ще учасники маршу вимагали свободу політичним в’язням і погрожували главі МВС: «Авакова, собаку, повісим на гілляку».

Біля пам’ятника Дюку відбулося народне віче. Виступаючи на ньому, заступник голови Одеської обласної організації ВО «Свобода» Костянтин Василець зауважив, що постать Степана Бандера для Одеси завжди була тестом на справжність та принциповість у боротьбі за Україну. «Тривалий час так звані націонал-демократи та кон’юнктурні патріоти намагались відмежовуватись від Степана Бандери. Але час показав, що при будь-яких режимах саме Бандера для нашої нації є уособленням боротьби за Україну і саме його життєвий шлях та змагання є прикладом для борців за Українську державу. Тому найгіднішою нашою шаною для Бандери та багатьох поколінь українських патріотів є побудова Української держави не лише за формою, але й за змістом. Над цим маємо працювати і це має бути метою нашого життя», – наголосив свободівець.

Його підтримали й інші промовці. На їхню думку, ми маємо зберегти пам’ять про подвиги наших національних героїв і завершити їхню справу до кінця, до перемоги. Адже доки ми не віддамо належної шани нашим справжнім героям минулого, героям нашого сьогодення, доти будуть негідники, грабіжники і авантюристи. Завершилося віче колективним виконанням державного Славеня.

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=jj0IH4njZB4

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа