В Одесі відкрили меморіальну дошку поету і художнику Давиду Бурлюку

Саме в День знань, 1 вересня, одесити вшанували пам’ять основоположника футуризму Давида Бурлюка. Ініціатором акції виступив член президентської ради Всесвітнього клубу одеситів, історик, літературознавець, письменник і меценат Євген Деменок. Меморіальну дошку, яку створив скульптор Олександр Токарєв, установили на Преображенській вулиці перед будинком № 9.

1 Меморіальна дошка Давиду Бурлюку

На відкриття приїхала з Праги внучата племінниця Д. Бурлюка – Яна Коталикова. Свої вітання і поздоровлення передали онука художника Мері Бурлюк Холт із Канади і його правнук із Нью-Йорку Давид Бурлюк. Яна Коталикова розповіла, що родина передала роботи художника в чеський музей, але там вони знаходяться у запасниках: «Там ці твори нікому не цікаві». А виступаючі відзначили, що в одеських музеях є лише кілька малюнків Д. Бурлюка. Єдина в Одесі його картина знаходиться в приватній колекції Є.Деменка.

Давид Бурлюк навчався в Одеському художньому училищі в 1900 – 1901 і 1910 – 1911 роках. Отримав диплом вчителя чистописання і малювання. Під час навчання жив у будинку, де тепер встановлена дошка. В 1906 и 1907 роках брав участь у виставках Товариства південноросійських художників та в обох «Салонах» Володимира Іздебського. В січні 1914-го разом з Володимиром Маяковським і Василем Каменським двічі виступав у Російському театрі під час знаменитого «Турне кубофутуристів».

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа