В Одесі відбулася Пасхальна реконструкція суду над Ісусом Христом

odes1Це вже втретє одесити у переддень Пасхи відтворюють у своєму місті древній Єрусалим і влаштовують у ньому театральне костюмоване дійство, присвячене світлому Христовому Воскресінню. Кожного разу ініціатори його із благодійного фонду «Добрий самарянин» звертаються до міськради з проханням провести цю Пасхальну реконструкцію у центрі міста, щоб якомога більше людей долучилися до пізнання біблійної історії останніх днів  життя Ісуса Христа. Мерія ж під усілякими приводами відмовляє у цьому вірянам. А митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел (Саввін), який очолює тут Українську православну церкву Московського патріархату, з амвона і в офіційних заявах шельмує організаторів Пасхальної реконструкції, називаючи їх богохульниками, безбожниками, відступниками і єретиками.

odes2
Та попри це, 11 квітня заплановане дійство відбулося там же, де воно проходило і в попередні  коки – у сквері Гамова на Молдаванці. Тут понад триста акторів-аматорів та волонтери старанно відтворили повсякденне життя древньої Палестини, а також  озброєння, побут і бойові навички римських легіонерів.
Головні герої пасхальної історії – Ісус Христос, Варавва, Пілат, римські легіонери та ізраїльтяни пройшли Дорогою Скорботи Спасителя Ісуса Христа. Епізоду розп’яття у театралізованій постановці не було. Організатори реконструкції прагнули відтворити біблійну історію в очах глядачів і  дати їм змогу відчути її високий дух. Адже сповнена страждань і скорботи історія сходження Ісуса на Голгофу – це нагадування всім сущим заповіді Спасителя, який повчав своїх учнів «бери свій хрест і йди за мною». Сам же він ніс свій хрест під зловісні крики натовпу і схлипування небагатьох, розуміючи, що на те є воля Небесного Отця.

odes3
Учасники Пасхальної реконструкції велику увагу приділили всім деталям: костюмам, металевим шоломам та кольчугам, зброї. Почасти все це їм надали із своїх колекцій реконструктори історичної спадщини з інших областей. Навіть написи, які потрібні були в ході дійства, були виконані мовою оригіналу.
Сергій Горицвіт
На світлинах: епізоди театралізованої Пасхальної реконструкції.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа