В Одесі судять “рускомірське підпілля” за організацію 12 терактів

Одеса вже давно стала чи не найбільш вибухонебезпечним містом України. Загрози здійснення терористичних актів на об’єктах критичної інфраструктури і в місцях масового скупчення людей постійно зростають. У зв’язку з цим 14 листопада служба порятунку «101» перейшла на посилений режим роботи і тепер працює у дві зміни. Як зазначили в обласному управлінні Служби з надзвичайних ситуацій, авіаційні сили і засоби СНС переведені у підвищену ступінь готовності для оперативного залучення в разі терористичної загрози. Також у повну готовність приведено резервну спеціальну техніку, необхідне обладнання і оснащення.

Але одеські силовики не лише декларують свої можливості, а й демонструють реальні результати своєї роботи. 13 листопада у Приморському суді Одеси відбулося чергове засідання у справі підривників, які влаштували вибухи на залізниці біля крамниці «Патріот» на Малій Арнаутській і офісу волонтерської організації «Сотня Далії Северин» на вулиці Краснова, а також теракт біля приміщення громадського об’єднання  «Координаційна рада громадських організацій Одеси» на Жуковського. Підсудних четверо, їм інкримінують організацію дванадцяти вибухів з жовтня минулого року по березень нинішнього. В результаті терактів постраждали 30 чоловік. У СБУ стверджують що затримані Олександра Ш., Ігор У., Євген П. і Катерина Ф. визнали провину в здійсненні десяти терактів.

Це єдина справа з терактів, яка проходить відкритою. На всі засідання запрошуються засоби масової інформації і бажаючі спостерігати за процесом. Це необхідно для того, щоб судді не винесли рішення, яке не відповідає інтересам суспільства. Після початку судового процесу з’ясувалося, що на засідання не з’явилися потерпілі. Тож суддівська колегія винесла рішення продовжити строк утримання під вартою підсудних на 60 діб, тобто до 11 січня наступного року, а також призначила дату чергового засідання. Розгляд справи буде продовжено 30 листопада.

Дії терористів, які називають себе «одеським підпіллям» привернули увагу і голови Служби безпеки України Василя Грицака. В ході розслідування він 20 жовтня повідомив: «Сьогодні можу доповісти – злочин розкрито в короткі строки. Затримані троє його виконавців, проведено 22 обшуки. У нас є також інформація про замовників, які надсилали злочинній групі вказівки з території Росії і Криму, вони рано чи пізно також будуть притягнуті до відповідальності». А на підтвердження цих слів СБУ невдовзі виявила російський слід у теракті біля приміщення свого відомства в Одесі.

Знешкодження четвірки терористів не має заспокоювати одеську спільноту. Про це жителям міста ще раз нагадав губернатор Одещини Міхеїл Саакашвілі. На його думку, після масштабної атаки терористів у Парижі «деякі опортуністи спробують все це використовувати і під шумок вирішити свої завдання. Ми повинні бути особливо мобілізованими, щоб не допустити подальших негативних наслідків для України і нашого регіону».

Схоже, що активна протидія одеських силовиків спробам сепаратистів розхитати ситуацію в місті вже неабияк настрахала потенційних терористів. Боячись потрапити за ґрати за зберігання зброї, вони, не наважуючись здати її легально, стали викидати її у контейнери для сміття. Такий арсенал зброї і боєприпасів був виявлений у листопаді у Суворовському районі Одеси. Там знайшли автомат Калашникова, набої до нього, дев’ять гранат РГН із запалами, більше сотні патронів різного калібру, а також ракетниці й вибуховий пакет.

Начало формы

Сергій Горицвіт

На світлині: підозрювані у скоєнні 12 терактів.

1 Підозрювані у скоєнні 12 терактів

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа