В Одесі пам’ятник Леніну перетворився на персонажа “Зоряних воєн”

На таку вигадку здатні лише одесити. 23 жовтня вони урочисто відкрили перший у світі пам’ятник Владиці Ситху, Верховному головнокомандуючому Імперської армії Дарту Вейдеру. Монумент цьому персонажеві кіносаги Джорджа Лукаса «Зоряні війни» з’явився на території заводу «Пресмаш». Його створив одеський художник Олександр Мілов, лідер творчого об’єднання «Таке». Його композиція «Любов» цього року викликала фурор на американському фестивалі Burning Man.

За основу Дарта Вейдера був узятий монумент Володимиру Леніну, який підлягав «декомунізації» і мав бути демонтований. Його було «підкоректовано» на прохання трудових колективів підприємств, розташованих на «Пресмаші», а також мешканців прилеглих будинків і робочих гуртожитків.

Свого часу Ленін був виготовлений із гіпсу і за десятиліття неабияк занепав. Тож скульптору довелося укріпити статую, покривши її особливим розчином, формула якого тримається в секреті. «Вейдеровскі» деталі виготовлені з титанового сплаву і приклеєні до вождя світового пролетаріату спеціальним клеєм, який використовується при роботах у відкритому космосі. Подейкують, що матеріали надала американська космічна агенція НАСА.

Працівник «Пресмашу» Семен Горбунов схвалює установку такого монумента: «Все тече, все змінюється, на місце старих героїв приходять нові, і так весь світ крутиться». Подобається всім і те, що Дарт Вейдер «роздає» безкоштовний Wi-Fi.

Архітектор сподівається, що пам’ятник Темному Лорду буде включений у туристичні маршрути і до Темного Лорда будуть приїжджати численні гості Одеси, а з часом навколо нього з’явиться зона відпочинку.

Сергій Горицвіт

На світлині: Дарт Ленін.

1 Дарт Ленін

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа